img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Revolutionary insulation for conservation refurb

Actis helps architects improve on 19th century coach house charm

In association with

A national award winning Cardiff branding agency which wanted its new HQ to combine 19th century coach house charm with the ultimate in 21st century energy efficiency have chosen a revolutionary type of insulation to ensure excellent U-values.

The firm used the CE marked NHBC approved dual purpose mix and match Actis Hybrid system when it refurbished the 1500 sq ft city centre building set in a conservation area next to the Glamorgan cricket ground.

They opted for Actis’ range of Hybrid products because they have been specifically designed to perform in real life as predicted in lab – and thus address the performance gap. They also comply with revised Part L regulations which require insulation to be continuous and for thermal bridging to be avoided where possible.

Builders installed the honeycomb structured insulation Hybris between the rafters of the pitched roof and insulating vapour control layer HControl Hybrid under the rafters of the pitched roof and on timber studs installed in a solid masonry wall.

Any combination of the three Actis Hybrid products, which have achieved LABC Registered Details, can achieve exceptionally low U-values, and the combination of two of them used at Stills should achieve 0.15 w/m2K in the roof.

The design of the Coach House meant the Stills builders didn’t use the third product in the Actis Hybrid range, but projects which use all three products including breather membrane Boost ‘R Hybrid can achieve U-values as low as 0.16 in a standard 89mm timber frame wall – and even lower in thicker walls.

An online simulator, found at hybrid.insulation-actis.com, enables builders to select a combination of the products to estimate the likely U-value.

123

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide