Words:
Jan-Carlos Kucharek
Credit: Edmund Sumner

Craftworks recently won London’s Best Home Extension at New London Architecture’s ‘Don’t Move, Improve’ awards, which promote the designs of emerging practices on a condensed footprint. The firm’s winner,  its imposing ‘Chapel’ in Southwark, features a new lower ground level for bedrooms and a large ground floor living space with an impressive vaulted ceiling and a new mezzanine space inserted for privacy. Constructed of beguiling drylined facets, it allows for flexible living while creating a cathedral-like space that draws light down into the space. Plaudits also went to Archmongers LLP, Russell Hunt architects and Gundry + Ducker (see page 12). The exhibition of the winners runs until mid-April at the Building Centre.

Latest

Mat Barnes, director at environmental practice CAN, chooses three of his specification favourites

Mat Barnes of CAN chooses three specification favourites

Dividing line, noise mitigator, deferential newcomer – Feilden Fowles’ new gallery at Yorkshire Sculpture Park has its work cut out

Latest addition to Yorkshire Sculpture Park has its work cut out

Veronique de Viguerie captures the cathedral mid-blaze as those watching on from the ground or television feared there would be little left by dawn

Blazing landmark photographed by Veronique de Viguerie above the rooftops

Since the government pulled back from its zero-carbon ambitions, the industry has taken the initiative on sustainable office design and management

Industry takes sustainability initiative

Fiona MacCarthy’s exemplary biography of Walter Gropius presents him as a tragic but unexpectedly sympathetic figure

Tragedies and inspiration of Walter Gropius