img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Still rising

Words:
Stephen Cousins

The Stairs celebrate 75 years of rebuilding Rotterdam after its World War II bombing

A giant 29m-high scaffolding staircase, rising from outside Rotterdam Central Station to the top of the historic Groot Handelsgebouw building, will give visitors a unique rooftop vantage point over the city until the middle of next month.

The 57m-long structure, known as The Stairs, was designed by local practice MVRDV and features 180 steps that narrow as they ascend towards a temporary observation deck on the roof, plus a venue for film screening and events.

The project is part of an event celebrating 75 years spent rebuilding the city since it was bombed during the World War II, and follows in the city’s tradition of erecting new monuments to commemorate reconstruction milestones, such as the Euromast, built in 1960.

Though temporary in appearance, and erected by a traditional scaffolding company, the structure is in fact weighed down with around

252 tonnes of concrete needed to increase its strength and rigidity.

The Stairs will support a maximum 300 people at a time during the event, but is strong enough to hold 1,000 people, said MVRDV.

Concealed concrete panels are attached to the scaffold and the entire structure is fixed to a concrete base plate, separated from the natural stone pavement by a layer of rubber.

123

Additional support was provided by fixing the scaffold into holes cut into the Groot Handelsgebouw office building. To minimise damage to the historic building - one of the first major buildings constructed after the bombing of Rotterdam in 1953 - just six holes were created that will be filled with cement matching the original building when the structure is dismantled.

Concerns that people might attempt to scale the scaffold at night, led to the installation of a transparent anti-climb fence on the sides of the structure.

Fedor Bron, project architect at MVRDV told RIBA Journal: “The fact The Stairs is only open for one month was, in part, a financial requirement due to the high cost to the Municipality of securing it, but it is also the main reason it has been so busy with visitors. We see the project as an important first step in creating a new network of rooftop spaces around the city. Many roofs in Rotterdam  are not currently in use but we should activate this ‘second layer’ by providing access via escalators or stairs from the street.”


 

Latest

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide

Surman Weston's MacEwen-shortlisted house turned teaching kitchen, School of Food, provide foods education in schools at a time when child food poverty has become a national issue

Timely initiative to provide food education to schoolchildren

Jan Kattein's MacEwen-shortlisted scheme enables traditional skills to be nurtured anew and harnessed to make Covid masks

Traditional skills nurtured anew and harnessed to make Covid masks