img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

New facade lets office garden bloom again

Formica Group’s VIVIX was specified for the refurbishment of the courtyard at ING's offices in Madrid

In association with

When SP Architecture Engineering was tasked with revamping the courtyard garden within ING’s offices in Rozas, Madrid, the practice specified Formica Group’s VIVIX for the facade.

The comprehensive renovation project included a central pond and surrounding 15m2 patio with plant features. Inefficient ventilation had resulted in condensation and the eventual oxidisation of the steel structure and polycarbonate sheets covering the garden.

The effects of humidity had also left their mark, causing premature ageing of the painted brick facade which was in desperate need of maintenance. Additional factors such as excess moisture resulting from vegetation and the passage of time also contributed to the garden’s slump into a state of deterioration.

To tackle the problem, the truss structure was replaced, a moisture detector was added, and large plywood beams were used to cover the photovoltaic glass panels. As part of the renovation, the office facade surrounding the garden interior was replaced with 8mm thick VIVIX panels in Porcelana.

Formica Group’s VIVIX was specified for the facade due to its rainscreen properties, ability to limit excessive moisture and ease of maintenance. Selected facade panels feature a perforated pattern containing Clementine from the Formica Collection, thereby accentuating the design through the incorporation of ING’s brand colours.

123

For more information and technical support visit www.formica.com

Contact

samples.uk@formica.com

0191 259 3512


 

Latest

Four Streets scheme driven by community determination garners another accolade with MacEwen shortlist place for Granby Winter Garden by Assemble

Winter garden is latest addition to community initiative

Cullinan Studio MacEwen-shortlisted energy centre makes a north London street more attractive as it harvests heat from the Tube to power a district heating network

Plant reuses Tube’s heat to make local power

Portsmouth community centre repurposed by Pritchard Architecture from Treadgolds’ heritage buildings, tools and machinery secures MacEwen shortlist place

Community centre born out of Treadgolds’ rich remaining works

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity