img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Taylor Maxwell supplies brickwork facade for Barnet Council HQ

An intricate brick and stone palette turns Hawkins\Brown's Colindale Offices into a distinctive urban marker, at one with its neighbouring architecture

In association with
The brickwork facade with protruding header details at Colindale Offices in Barnet.
The brickwork facade with protruding header details at Colindale Offices in Barnet.

Facades and timber product solutions firm Taylor Maxwell has supplied the brickwork for Barnet Council's Colindale Offices headquarters.

The offices were relocated to the Colindale area as part of the council's Grahame Park estate regeneration project to improve building conditions, services and amenities in the north west London district.

The building, designed by Hawkins\Brown, consists of 90,000 square metres of office space, including a public cafe and contact centre. The new office replaced several defunct buildings and allowed the majority of council services to come together under one roof.

The architect wanted the offices to create a distinct urban marker and gateway into the newly regenerated area. The design needed to combine two geometric elements: a four-storey triangular-shaped block and a 10-storey rectangular tower. The combination meant that the roof of the four-storey element could be used to create an outdoor terrace area for staff and visitors.

  • The design contrasts with the buff yellow brick used for neighbouring buildings.
    The design contrasts with the buff yellow brick used for neighbouring buildings.
  • Hawkins\Brown's design for the offices unifies two elements: a 10-storey rectangular tower and a four-storey triangular block.
    Hawkins\Brown's design for the offices unifies two elements: a 10-storey rectangular tower and a four-storey triangular block.
  • Colindale Offices now house the majority of Barnet Council services.
    Colindale Offices now house the majority of Barnet Council services.
  • Brick piers and panels frame the large windows.
    Brick piers and panels frame the large windows.
1234

As two sides of the adjoining tower’s facade would be visible to users of the roof terrace, the architect had to carefully select materials that delivered the desired finish while incorporating interesting details.

Hawkins\Brown, Galliford Try and Rosedale Brickwork had previously worked with Taylor Maxwell to select and specify the brickwork for Ivydale Primary School in Southwark, winner of a 2018 RIBA regional award. The same bricks were specified to create a striking effect at Colindale Offices.

String courses of stone wrap around the building perimeter at every second storey and are combined with a brown-bodied facing brick that has white and black accents and grey-blue shades. Brick piers and panels frame large glass windows and protruding header details in the brickwork add a sense of depth and rhythm.

The design contrasts with the buff yellow brick used for neighbouring housing schemes, providing a sense of individuality while remaining complementary to the nearby architecture. The Colindale Offices project was shortlisted for the Brick Awards in 2019.

For more information and technical support, visit taylormaxwell.co.uk

Contact:

0203 794 9377

enquiries@taylor.maxwell.co.uk


 

Latest

UK start-up’s OSTO, made from waste including plastics destined for incineration, replaces lightweight, high carbon aggregates

Durham-based Low Carbon Materials’ OSTO gets shot at eco prize

Reducing carbon emissions and tackling climate change are central to Sarah Wigglesworth Architects, and the practice’s most valued collaborators are part of that drive

Who helps with projects to mitigate climate change

We followed the triumphs and challenges of deep retrofit – the process of making a building sustainable in conversion and use – at the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s new base, through the RIBA Plan of Work. Read on for Stages 0 to 5 and an assessment of the finished building

How has the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s office refurbishment turned out?

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Want to rejuvenate a Bournemouth shopping district, design a perky perch for Royal London Docks or masterplan a university estate strategy? These are the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Shopfront revival project, Dorset