Through a glass, sparingly

If you want to make 26m2 of space appear twice as big, look no further than Spheron Architects’ Urban Hermitage, a small flat on the first floor of a Victorian house in Clapham, London. The firm was asked by the artist owner to transform it into a tranquil, hermetic cell, less bustling city and more ‘remote monastery in Belgium’. The folding mirror wall hiding the bed and storage, positioned opposite the discreet kitchen wall, is the understated but transformative centrepiece of the room. Atkinson & Kirby supplied its Concept range of stained, engineered flooring to complement the dark painted wall finishes and counterpoint the diffuse light from the floor to ceiling curtains, helping generate this sparingly Cistercian space.

Latest

Mat Barnes, director at environmental practice CAN, chooses three of his specification favourites

Mat Barnes of CAN chooses three specification favourites

Dividing line, noise mitigator, deferential newcomer – Feilden Fowles’ new gallery at Yorkshire Sculpture Park has its work cut out

Latest addition to Yorkshire Sculpture Park has its work cut out

Veronique de Viguerie captures the cathedral mid-blaze as those watching on from the ground or television feared there would be little left by dawn

Blazing landmark photographed by Veronique de Viguerie above the rooftops

Since the government pulled back from its zero-carbon ambitions, the industry has taken the initiative on sustainable office design and management

Industry takes sustainability initiative

Fiona MacCarthy’s exemplary biography of Walter Gropius presents him as a tragic but unexpectedly sympathetic figure

Tragedies and inspiration of Walter Gropius