img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

TRILUX Lights Hereford's Passivhaus Archive

TRILUX were appointed to provide the lighting throughout the first UK Record and Archive Centre in Hereford to achieve Passivhaus certification.

In association with

The first UK Record and Archive Centre in Hereford to achieve Passivhaus certification has recently been completed by Architype architects. The £8.1million project provides an environmentally responsible facility for the public to access 7800 collections of local historic records, dating back to the 12th Century. 

Working closely with the project group, TRILUX were appointed to provide the lighting throughout the facility. 

 

In the archive rooms special care had to be taken to preserve the records whilst still delivering the necessary lux levels. TRILUX’s powerhouse continuous line system E-Line was used  with a UV sleeve to achieve 6.11W/m2/100lx.

 

The focal point of the centre, the atrium, serves as an exhibition space for public visitors. DALI enabled Oktalite spotlights were utilised on 3 circuit track connected to a DALI dynamic touch panel to allow complete control of groups and scenes by the centre’s staff.

 

In the office spaces, which house the archive’s employees, the 5051 continuous line louvered system achieves 2.00W/m2/100lx.

“Adopting Passivhaus to achieve a low energy environment has proven to be the most logical solution and their (Architype) design has truly captured our brief.” Cllr Roger Phillips, Cabinet Member for Economy & Culture

123

Project Team included:

Client: Herefordshire Council

Architects: Architype

Passivhaus Consultants: Elemental Solutions & Alan Clarke

M&E consultant: E3 Consulting

Electrical sub-contractor: Axiom

Main contractor: Kiers

Funding: Herefordshire Council

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide