Winner: Kit Studio

Burgess Architects

Despite being so small, the space has been well used and the facade is interesting; we liked the fact that it has a street presence – Julia Park

The double-height space is directly accessible from the street.
The double-height space is directly accessible from the street.

Burgess Architects’ Kit Studio is a family of lightweight additions designed to stand alongside an existing property to provide an independent living space as a university returner’s first base. Exercising a complete understanding of the spirit of the competition Burgess Architects’ scheme creates a cheap, sustainable, medium-term solution for multi-generational adaptions. 

The lightweight addition occupies an infill space between semi-detached 1930s houses.
The lightweight addition occupies an infill space between semi-detached 1930s houses.

Built from a kit of parts – which gives the scheme its name – the structure stands on a driveway alongside a 1930s semi-detached house – although its flexibility means that it has the potential to be adapted for many different sites. With an estimated 4 million similar gap sites in London alone the proposal could greatly increase residential density, making a significant contribution to the housing crisis.

Kit Studio is constructed from a kit of SterlingOSB structural elements
Kit Studio is constructed from a kit of SterlingOSB structural elements

An innovative fulfilment of the brief, the addition balances independence and co-dependence. Direct access from the street gives the resident complete independence, while a connection to the main house allows the shared use of space. This also adds flexibility by allowing it to be used as an additional bedroom or guest apartment during the family’s other life stages.

 
Kit Studio can be configured to occupy various under-used spaces.
Kit Studio can be configured to occupy various under-used spaces.

The fully considered design took full advantage of the structural properties of SterlingOSB, and more than any other entry demonstrated a thorough understanding of the material. What’s more, the component-based construction and panel-based modules allow the building to be disassembled and rebuilt at the end of the its use.


Home page

Latest

Inventive and appropriate design for social benefit, enlightened education and environmental action shine through in the eleven MacEwen entries that have reached the 2020 shortlist

Eleven schemes make it through to the next round of the MacEwen Award

Entering this year's RIBA Awards? Be aware that sustainability will be high on the judges' list of criteria

Judges will be putting emphasising sustainability

Considerations of the Parliament's effect on Richmond House and Portcullis House, and plans for Manchester's Piccadilly Gardens

Sometimes the obvious can turn out to be perverse

Light-filled building challenges paradigm of unhealthy hospitals

Light-filled building challenges paradigm of unhealthy hospitals

TP Bennett and Fore Partnership deliver Manchester's first BREEAM Outstanding multi-let office building

Manchester's greenest multi-let office building