img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Wood Awards 2015: Interiors

WINNER

Bryanston School: The Tom Wheare Music School

The auditorium is harmonious, both visually and musically.
The auditorium is harmonious, both visually and musically.

This independent school places great emphasis on music, and its new Tom Wheare Music School has at its heart a 300-seat auditorium that plays host to public performances as well as in-house ones. Timber is used on most exposed surfaces to create a warm, inviting and acoustically appropriate environment.

American white oak flooring, wall and ceiling panels join with specially designed oak acoustic panels (backed with sound-absorptive material) that can be individually adjusted to improve acoustic performance in the space. Spruce glulam timber beams support the roof. The fixed seating is timber backed.

  • The ceiling of the performance space.
    The ceiling of the performance space.
  • The exterior is mainly brick.
    The exterior is mainly brick.
12

Elsewhere, sustainable Douglas fir has been used as framing for most windows and as part of the large integrated panels below the windows. There are other uses of timber framing and timber linings, and a corridor with glulam beams.

The judges praised the use of a single timber for most of the auditorium finishes and the care that had been taken with detailing. They were particularly impressed by the simple and effective design of the moveable acoustic panels which can be adjusted manually.

Location: Blandford Forum, Dorset
Architect: Hopkins Architects
Structural engineer: Expedition Engineering
Main contractor/builder: Midas
Timber structure: Crendon Timber Engineering
Timber windows: Input Joinery
Timber doors: Humphrey & Stretton
Other joinery: Gariff Construction
Environmental/M&E engineer: AECOM
Acoustic engineer: Gillieron Scott Acoustic Design
Client/owner: Bryanston School
Timber: Douglas fir, American white oak, spruce


 

HIGHLY COMMENDED

Pod Gallery

This was an imaginative way to create a free-standing art gallery within a barn, linked to a private house. 

Location: South Gloucestershire

Architect: Stonewood Design

 

SHORTLISTED

Hult International Business School

Location: London

Architect: Sergison Bates Architects

 

Spathroom

Location: London

Architect: Paul McAneary Architects

  • Pod Gallery.
    Pod Gallery.
  • Hult International  Business School
    Hult International Business School
  • Spathroom
    Spathroom
123

Latest

The Light Roof ideas competition, run in conjunction with Keylite Roof Windows,  asked entrants to design a generous family home where the only daylight came from directly above

Light Roof ideas competition, run with Keylite Roof Windows, asked for house designs only daylit from above

Stephen Macbean's design, using ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward,  was overall winner of the RIBAJ/Keylite Roof Windows competition

Stephen Macbean's design uses ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward

Soraya Somarathne’s subterranean residence, designed for the grounds of Lambeth Palace, incorporates building techniques found in the Indian villages of Rohtak

Soraya Somarathne’s subterranean residence is designed for the grounds of Lambeth Palace

Matthew Bate has updated the 1800s back-to-back house, addressing poor lighting and ventilation by means of a long, triangular roof lantern

Matthew Bate has updated the back-to-back house, improving lighting with a long, triangular roof lantern

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight and natural ventilation in this house extension that doubles the floor area

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight to this extension to an existing house