Wood Awards 2015: Judges' Special Award

WINNER

BSkyB Believe in Better Building

The judges chose to give this project a special award in recognition of the scale and speed that were achieved, and of the client’s determination to use timber for its environmental and aesthetic properties. The 3,000m2 development consists of a four-storey linear building with a dramatic stair running the length of the main facade. It has a glulam frame with visible-grade cross-laminated timber panels providing core stability to the walls and floors – left largely exposed within the finished structure.

Location: London
Architect: Arup Associates
Structural engineers: Arup Associates, engenuiti
Main contractor/builder: Mace
Joinery: Taylor Made Joinery Interiors
Timber frame contractor: B & K Structures


Click here to go back to the awards

Latest

Mat Barnes, director at environmental practice CAN, chooses three of his specification favourites

Mat Barnes of CAN chooses three specification favourites

Dividing line, noise mitigator, deferential newcomer – Feilden Fowles’ new gallery at Yorkshire Sculpture Park has its work cut out

Latest addition to Yorkshire Sculpture Park has its work cut out

Veronique de Viguerie captures the cathedral mid-blaze as those watching on from the ground or television feared there would be little left by dawn

Blazing landmark photographed by Veronique de Viguerie above the rooftops

Since the government pulled back from its zero-carbon ambitions, the industry has taken the initiative on sustainable office design and management

Industry takes sustainability initiative

Fiona MacCarthy’s exemplary biography of Walter Gropius presents him as a tragic but unexpectedly sympathetic figure

Tragedies and inspiration of Walter Gropius