Alan Walters Building, University of Birmingham

Learning facilities with a strong professional edge

Exterior of the Alan Walters Building, University of Birmingham, designed by Berman Guedes Stretton
Exterior of the Alan Walters Building, University of Birmingham, designed by Berman Guedes Stretton

Berman Guedes Stretton for the University of Birmingham

Contract value: £6.9m

GIA: 3,000m²

The Alan Walters Building, a new postgraduate teaching centre, is a fitting addition to Birmingham Business School. The unassuming external faces boast some excellent masonry details worthy of top industry awards in their own right. But it is the internal spaces that make this project a winner.

 

  • Saw-tooth roof of Alan Walters Building, University of Birmingham, designed by Berman Guedes Stretton
    Saw-tooth roof of Alan Walters Building, University of Birmingham, designed by Berman Guedes Stretton
  • The atrium at Alan Walters Building, University of Birmingham, designed by Berman Guedes Stretton
    The atrium at Alan Walters Building, University of Birmingham, designed by Berman Guedes Stretton
12

The repetitive structural rhythm of the exterior sets a calm and elegant tone to the main atrium, emphasised by well-considered details and high quality finishes. Uncommon use of concrete soffit panels to the rooflights creates a beguiling contrast between the heaviness of the material and the diffusion of light. Acoustic timber panels and cladding lining the recessed bays bring colour and warmth, while creating a unifying element between floors. Overall, the proposal provides learning facilities with a strong professional edge. The building has an appropriate ambience for post-graduate teaching, making it an exemplary project.

See the other winners of the RIBA Regional Awards 2017 – West Midlands


 

Latest articles