Marsh Hill, Aldeburgh

A strong architectural statement on a sensitive site

Credit: David Butler

Mole Architects for private client

Contract value: Confidential

GIA: 250m²

This boldly detailed, contemporary house makes a strong architectural statement on a sensitive site overlooking the River Alde estuary in Suffolk. 

The house is linear in form with a sweeping zinc roof that twists and rises from east to west. Its highest point drops as the land rises at the entrance lobby, which opens onto a double height living room revealing extensive views of the estuary. This is the heart of the house, off which all other rooms are found. The living room is modestly finished in painted brick and plaster with an exposed timber roof and brick flooring, contrasting with the more highly finished private spaces and bedrooms which are panel lined.

 
  • Credit: David Butler
  • Credit: David Butler
  • Credit: David Butler
  • Credit: David Butler
1234

Externally, painted brick is dominant on the north entrance elevation with interest created by projecting brickwork detailing. In contrast, the south is dominated by a triangular zinc clad wall that crowns the brick plinth and wraps down from the roof and around a balcony projecting from the master bedroom. The house has a scale commensurate with the wider landscape.

Latest articles