Ness Point, Dover

At one with the dramatic landscape of the White Cliffs

Ness Point, Dover by Tonkin Liu.
Ness Point, Dover by Tonkin Liu. Credit: Nick Guttridge

Tonkin Liu for private client

Contract value: Confidential

GIA: 360m²

With thick undulating walls, the house feels as though it has grown from the hill and is at one with the dramatic landscape of the White Cliffs. 

The plan, while modest in scale, describes a journey as you move through each floor with framed views that pull the landscape into the house. The orthogonal central walls do not meet the undulating external wall, so you are able to weave through them as if skirting the side of a cliff face. As you reach the end of this spatial sequence and turn the corner, there is a space where you can shelter from the weather (sea mist on the day the jury visited). 

 
  • Ness Point, Dover by Tonkin Liu.
    Ness Point, Dover by Tonkin Liu. Credit: Nick Guttridge
  • Ness Point, Dover by Tonkin Liu.
    Ness Point, Dover by Tonkin Liu. Credit: Nick Guttridge
  • Ness Point, Dover by Tonkin Liu.
    Ness Point, Dover by Tonkin Liu. Credit: Nick Guttridge
  • Ness Point, Dover by Tonkin Liu.
    Ness Point, Dover by Tonkin Liu. Credit: Nick Guttridge
1234

Upstairs, the plan continues as an enfilade suite of bedrooms. Each has a balcony no wider than half a metre. The interior detailing is beautiful and meticulous. As you move through the plan you discover everywhere new space relations, shifting axes and carefully considered interruptions that lead the eye into another direction.