Coastal House, Devon

Breathtaking in its elegant restraint

Coastal House
Coastal House Credit: Johan Dehlin

6a architects for private client
Contract value: Confidential
GIA: 500 m²

The transformation of this early 20th century house close to the south Devon coastal path is breathtaking in its elegant restraint. Retention of much of the original structure, wrapped in an insulating ‘duvet’ and faced in reclaimed slate, has produced a house rooted in place; rich in history and also in contemporary detail and delight. Outside, an elegant oak framed veranda and the curious ovoids that punctuate the deep lead fascia are the only clues to what lies within.

  • Coastal House
    Coastal House Credit: Johan Dehlin
  • Coastal House
    Coastal House Credit: Johan Dehlin
  • Coastal House
    Coastal House Credit: Johan Dehlin
  • Coastal House
    Coastal House Credit: Johan Dehlin
1234

The interior has been reinvented by the removal of one of four chimney stacks. New openings are framed in board-marked in situ concrete and a winding timber stair rises through the central three-storey, top-lit atrium, creating a series of balconies and terraces to make an extraordinary interior landscape. At ground level the floor level has been dropped to connect inside and out, elongating existing windows and creating a grand scale for the more public rooms. From the centre of the plan are views out, from coast to inner courtyard. Externally, garden designer Dan Pearson has created a series of landscapes moving between rolling clifftop and walled gardens.  This project, emerging from years of dialogue and a change in direction well into the design, respects and reinvents the original house to create a timeless and beautifully made new home.

RIBA South West Conservation Award

See the other winners in the RIBA regional awards - South West

 

Click to read RIBAJ's full review of 6a's Coastal House by Eleanor Young


 

Latest articles