Oatlands Close, Surrey

A surprise hidden behind a suburban house

Oatlands Close, Surrey.
Oatlands Close, Surrey. Credit: Andy Matthews

SOUP Architects  for private client
Contract value: Confidential
GIA: 264 m²

A surprise hidden behind a suburban house, this is a complete transformation, with a new rear extension and garden pavilion and extensive internal refurbishment. A delightful series of spaces opens up to the garden. The new additions are bold, employing an asymmetrical form, and are very much a departure from the usual run-of-the-mill glass box house extensions.

  • Oatlands Close, Surrey.
    Oatlands Close, Surrey. Credit: Andy Matthews
  • Oatlands Close, Surrey.
    Oatlands Close, Surrey. Credit: Andy Matthews
  • Oatlands Close, Surrey.
    Oatlands Close, Surrey. Credit: Andy Matthews
  • Oatlands Close, Surrey.
    Oatlands Close, Surrey. Credit: Andy Matthews
1234

These moves are a contextual response to the site. The garden is fully connected to the house, using a material palette that is simple and robust: grey bricks, used on walls both inside and out for solidity and sculptural quality, avoiding fussy detailing and complex junctions. The garden pavilion is located in a beautifully-landscaped garden which kicks off in a direction unseen from the main house. It is the knuckle which connects the garden to the house, offering opportunities to retreat and work peacefully while keeping half an eye on the kids in the house.

Regional Small Project of the Year

See more winners in the RIBA regional awards - South East

Latest articles