The Black House, Armadale, Isle of Skye

Reflected light provides an ever changing pattern across the white interior

The Black House.
The Black House. Credit: David Barbour

Scotland RIBA Regional Award 2019

Dualchas for private client
Contract value: Undisclosed
GIA: 186m²

The decision to locate this black-timbered house in a rocky depression close to the water’s edge means it is able to engage less directly with the nearby road, have a reduced profile in the landscape and develop a stronger connection with the sea. The fully glazed end wall of the main living space frames a spectacular view across the water to rugged hills, while reflected light provides an ever changing pattern across the white interior.  There is a persuasive integrity to the rigorous use of  rectangular forms, the limited palette of colour and materials, and the purity of minimalist detailing.

  • The Black House.
    The Black House. Credit: David Barbour
  • The Black House.
    The Black House. Credit: David Barbour
  • The Black House.
    The Black House. Credit: David Barbour
123

Latest articles