Silver House, The Gower

Care of the composition is echoed by meticulous detailing

Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects.
Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects. Credit: David Schnabel

Hyde + Hyde Architects for private client

Contract value: Confidential

GIA: 350m²

Silver House made it into this year’s winners for its great conceptual clarity. As a family home, the accommodation is layered, with dens in the basement, bedrooms on the ground floor, and living space and the master bedroom on the first floor. Externally, the house has a strong horizontal emphasis: the stone plinth is carefully laid to reinforce the horizontal line, and is surmounted by a timber beam that supports the framed superstructure while enveloping a car port.

  • Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects.
    Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects. Credit: David Schnabel
  • Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects.
    Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects. Credit: David Schnabel
  • Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects.
    Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects. Credit: David Schnabel
  • Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects.
    Silver House, The Gower by Hyde + Hyde Architects. Credit: David Schnabel
1234

The framed living space is capped with a low pitch roof that again extends beyond the building volume to provide shelter to a balcony. The thoughtfulness and care of the composition is echoed by meticulous detailing  inside and out. A wide range of materials is used with thoughtfulness and intent – the building is rich without being fussy, or over-elaborate. 

The client is, understandably, delighted.