Tate Modern Switch House

This has been a project of immense complexity and ingenuity

Credit: Iwan Baan

Herzog & de Meuron for Tate 

Contract value: Confidential

GIA: 23,600m²

The Tate Modern Switch House is a global icon for London. It adds a huge variety of new galleries and performance spaces to the already extensive volume of Tate Modern and allows the curatorial staff almost complete freedom in displaying art. 

These spaces include a whole floor dedicated to educational facilities and outreach programmes, as well as staff and public cafés, an events space and a viewing deck.

  • Credit: Iwan Baan
  • Credit: Iwan Baan
  • Credit: Iwan Baan
  • Credit: Iwan Baan
1234

The location of the museum required moving the original switch house, a huge piece of central electricity infrastructure, which was a major civil engineering project in its own right. 

The chain mail brick facade is a completely new invention that allows the museum to bridge the gap between the contextual and the iconic. This has been a project of immense complexity and ingenuity.



Read RIBAJ’s review of the Tate Modern Switch House, London, here

 

Latest articles