RIBA President’s Medals: Bronze

Words:
Pamela Buxton

Kangli Zheng

Castle in the Sky

University of Nottingham

Tutor: Alison Davies


 

 

Kangli Zheng tackles the pertinent subject of London’s housing crisis in his project Castle in the Sky. He deliberately chose one of the most expensive parts of the capital – Kensington – where high property prices and the high prevalence of overseas investors make it hard for ordinary people to live in the area.

Instead of decentralisation and high rise – both of which he views as failed – he identifies spaces above terraces as potential development sites for new housing, in particular suggesting properties left empty and dormant by overseas investors. Taking inspiration from Yona Friedman’s influential Mobile Architecture theories of the 1950s and 60s, this concept is facilitated by the construction of a carefully-positioned steel superstructure that accommodates the new aerial homes and associated public space. 

Zheng explores the potential for a combination of various house typologies including co-living and family units all created using the ‘room box’ system in conjunction with solar energy collection and rainwater harvesting. Rather than have a fixed space function, each box can accommodate a range of configurations chosen according to its desired use – such as kitchen, bedroom, utility, storage – as specified by the resident. The arrangement of the desired number of boxes is combined with a ‘house skin’, available in a variety of cladding and opening options.

12

Zheng’s aim is to provide freedom of choice for the box owners, rather than impose a design and use. The architect’s role is to act as a guide.

The project also explores ways of increasing social interaction within the new community, not only between horizontal neighbours but at multiple levels. Zheng carried out research to explore the optimum spaces between people for communication (1-2m horizontally, 0-94-1.4m vertically) and looked at ways of facilitating this within the Castle in the Sky concept.  He advocates incorporating several voids near or along a main circulation route to encourage people to stop and communicate, and considers the use of stair seats and vantage points to enhance interaction opportunities. Further ‘space gaps’ are advised between housing units, again to encourage communication. 

Zheng sees many advantages to the proposed sky community, not only for the residents of the room boxes who will gain the ­opportunity of an affordable home, but for those in the terraces below. All, he says, can benefit from the public spaces and viewing facilities incorporated in the new aerial community, which will provide new opportunities to appreciate the beauty of the city.


High Commendation & SOM Fellowship Commendation:

Luca Garoli, Queen’s University Belfast. Tutor: Keith McAllister

Commendation & Serjeant Award:

Gabriel Beard, Bartlett School of Architecture (UCL). Tutors: Luke Pearson; Ana Monrabal-Cook

Commendation:

Shi Yin Ling, Bartlett School of Architecture (UCL). Tutors: Paolo Zaide; Tim Norman

SOM Foundation Fellowship:

Andrei-Ciprian Cojocaru, University of Greenwich. Tutors: Nicholas Szczepaniak; Jonathan Walker


Bronze Medal judges:

David Gloster

Izaskun Chinchilla

Pippo Ciorra

Alan Jones

Tracy Meller

 

Back to the home page

Latest

The Klutch is a washroom accessory that temporarily stores laptops, mobile phones and bags and is easy to install in toilet cubicles and common areas

Klutch provides secure storage for laptops, mobiles and bags

We have a tradition of preservation but how early should it start?

Don’t wait for an anniversary or you might be too late

For more than 3,000 years stories of the mythical city have beguiled western imagination. As the British Museum exhibition demonstrates, the facts are fascinating too

Myth and reality are equally evocative at the British Museum

Lighting ideas to brighten the long winter evenings

Lighting ideas to brighten the long winter evenings

Hoskins’ remodelling of Aberdeen Art Gallery offers a visual feast, improving the displays, views of the city and the building’s contribution to the streetscape

There’s so much more to see at Hoskins’ redeveloped gallery