Ayes on the prize

Credit: Keith Hunter

The 2016 Galvanisers Awards were presented last month, with the ‘Galvanising in Architecture’ prize going to worthy winner Sutherland Hussey Harris’ Edinburgh Sculpture Workshop. Starting as a grass roots movement to make studios for struggling artists, it received a Foundation Scotland Art Funding  prize in 2010 and gained further momentum with a £3 million private donation. The project’s latest manifestation is SuHuHa’s workshop cloister and campanile, paying homage to the work of Gillespie, Kidd and Coia. Pared-back and using nothing but concrete, brick and galvanised details, the exterior workspaces and community café are a hub for artists and locals; the joy of which is announced to the city by its austere yet compelling tower, illuminated at night, to counterpoint its curved Crown steeples.


 

Latest

Communal space, resident input to the design, and sacrosanct private space – Mole Architects’ Marmalade Lane scheme in Cambridge is a model of developer co-housing

Communal planning with sacrosanct personal space

Young photographer Fred Howarth captures Battersea Arts Centre in a moment of transition

‘The dust caught the light in an amazing way’

From shower enclosures to ceiling panels

From shower enclosures to ceiling panels

William Beckford ended up inhabiting his own imagination. He didn’t like it

Be careful what you wish for

Bengal student’s PlastiQube, made of waste plastic, creates 70% less CO2 emissions in manufacture than traditional brick production – and it’s safer for workers too

PlastiQube inventor shortlisted for UN environment award