img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

C-Space, Shoreditch, London

Commercial Award Winner. Entrant: BuckleyGrayYeoman

BuckleyGrayYeoman added an extra floor and introduced generous ground floor glazing as part of the refurbishment.
BuckleyGrayYeoman added an extra floor and introduced generous ground floor glazing as part of the refurbishment. Credit: Hufton & Crow

Extensive use of Schueco systems has helped transform a carpet factory-turned-server- facility into desirable offices near Old Street.

Now known as C-Space, the 1960s building has been remodelled and extended by BuckleyGrayYeoman. As well as adding a fourth floor, the architect stepped back one of the front bays to improve views of neighbour John Wesley’s House and provided public access through the site via a new entrance courtyard.

Interior of the new 4th floor. The curtain walling has external caps to create a strong vertical rhythm.
Interior of the new 4th floor. The curtain walling has external caps to create a strong vertical rhythm. Credit: Peter Landers

Schueco systems have been key to the success of the 62,000ft2 retrofit. On the previously opaque ground floor, the architect introduced Schueco FW 50+ curtain walling and cut back the front of the floor slab to introduce light into the basement. On the next three floors, new windows incorporating openable Schueco AWS 60 side panels were introduced into existing window openings above retained brick spandrels, which were painted black. On the new top floor, BuckleyGrayYeoman again used Schueco FW 50+ curtain walling, but this time with 200mm deep caps externally and narrowly (750mm)
spaced mullions.

New entrance pavilion with shallow fin external caps.
New entrance pavilion with shallow fin external caps. Credit: Hufton & Crow

‘The caps and spacing give a bit more depth and solidity to finish the building off properly. It’s a bit like a top hat against the sky,’ said associate director Oliver Bayliss. The decision to reconfigure the end bay, he added, ended up improving the overall proportions of C-Space as well as benefiting its neighbour.

‘It’s like a little temple,’ approved Louise Cotter, while fellow judge Paul Monaghan appreciated the ‘crisp and well done’ transformation.

‘There are loads of these 60s office buildings around and often developers knock them down rather than refurbish them. But this project shows that they
can be successfully reinvented,’ he said.

Client Helical Bar
Architect BuckleyGrayYeoman
Structural engineer Alan Baxter Associates
Main contractor Willmott Dixon
Specialist contractor Drayton Windows


Return to main page

Latest

Andrew Riddell, studying queerspace at the Bartlett, challenges the home as site ‘where heteronormativity is most firmly rooted’ in digital drawings to take 3rd winner, student

Student, 3rd Winner: Andrew Riddell

Dominic Murray-Vaughan intrigued with watercolour qualities in his ‘eerily empty’ images that blur painting, drawing and photography to achieve 3rd winner, practitioner

Practitioner, 3rd winner: Dominic Murray- Vaughan

Industry calls on government to mandate assessment and reporting of whole life carbon on building projects over 1000m2 through Building Regulations by 2027

Industry presses for whole life carbon limits in new buildings over 1000m2

Bathroom manufacturer says UK needs recognised standards for acoustic performance inside properties

Specify quiet bathroom products in lieu of regulation, says firm

This visitor building for a Scottish sawmill complex is testament to the architect's strong roots in craftsmanship, writes David Reat

This visitor building for a Scottish sawmill complex is testament to the architect's strong roots in craftsmanship