img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Commended: DLA Design Group

The Colony

This colony of stacked octagons was judged to be the best of the geometric, beehive-inspired submissions. The form is an efficient way of minimising the amount of material used in construction, as DLA Design Group points out: ‘An octagon encloses approximately 20 percent additional floor space within the same perimeter as a traditional rectangle and receives more light.’

Unlike hexagons, octagons don’t tessellate, allowing courtyard spaces to be created between individual units and creating links from one cluster to the next, along with a strong sense of community.

The most impressive part of The Colony is the fantastically efficient use of interior space. An open plan living area is arranged around a central wet room enclosed by four storage walls. Constructed from SterlingOSB, each storage unit is dedicated to particular daily activities – sleeping, relaxing, eating and working – and includes folding furnitureand various other items to suit.


Return to the main page

Latest

How will the role of architects evolve given construction's battered reputation post-Grenfell? The RIBAJ Firestopping User Guide in association with Hilti considers the issues

Firestopping user guide

Studio Polpo isn’t your everyday practice. It’s there to spot ways it can improve its community, working with a network of architects, clients, and often opportunist ideas

Sheffield practice is there to spot ways to improve the local lot

There’s much more to see nowadays at Museum Boijmans van Beuningen – the Depot reveals both behind the scenes preservation and doubles the views outside

Museum Boijmans van Beuningen’s Depot basks in the limelight

The many grim legacies of the Grenfell fire include its effects on construction’s reputation, nowhere more so than PI cover which has all but vanished. Hope is scarce, but it does exist

PI cover has virtually disappeared post Grenfell

Plans for a Barbican ‘upgrade’ following the axing of Diller Scofidio + Renfro’s Centre for Music remain worryingly vague. Meanwhile, MVRDV builds a hill – complete with trees – to woo visitors back to Oxford Street, while Haworth Tompkins’ housing scheme triggers ‘poor doors’ row. Plus Twitter has fun with Thomas

What now for the Barbican? Plus what Heatherwick wants