img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Do not pass St Malo…

Words:
Jan-Carlos Kucharek
Credit: Jeff Molliere

Remember that surge of Monopoly-induced adrenalin you experience when someone lands on Mayfair and you’ve got four houses on it? That’s what I’m reminded of looking at Atelier Loyer’s Terrasses du Rocher. Less than 200m from St Malo’s historic centre, the French firm looks like it stacked them up to optimise what direct light could be gained from the north easterly aspect. Apparently, to sweeten its presentation to planners,  the architect even made a model of sugar cubes. Meanwhile the toy-like apartment roofs were clad in a light grey Quartz-Zinc version of VMZinc’s standing seam system ‘to reflect the Brittany sky better.’ Hardly an encouraging thought for tourists, suggesting that, like the board game’s Jail it might be another place you might not want to GO.


 

Latest

Can 3D printed concrete become a viable option for construction? A lighter, more sophisticated, more sustainable version of Holcim’s Striatus Bridge suggests it could

Can 3D printed concrete become a viable option for construction?

University of Bath team joins 15 other partners in European project ‘Inbuilt’ to develop 10 natural and bio-based building materials

University of Bath joins ‘Inbuilt’ project creating natural and bio-based building materials

Embodied carbon and how best to use limited resources took centre stage at the RIBA’s most recent Smart Practice conference

How can we break our addictions to fossil fuels, waste and consumption?

Strengthening the 18th century, timber-framed Corn Exchange and connecting it to an upgraded 1930s Studio Theatre were key to opening the arts centre to modern audiences

How FCBStudios and Max Fordham refurbished the listed Corn Exchange and Studio Theatre

Western modernism came to colonial West Africa and India, but with independence they made it their own. Tropical Modernism: Architecture and Independence follows the story

Locals made ‘progressive, optimistic’ style their own