img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Drawing Studio, Arts University Bournemouth

Judges’ Special Award Winner. Entrant: CRAB

The oval north light studio window tilts upwards to provide views of nearby pines.
The oval north light studio window tilts upwards to provide views of nearby pines. Credit: CRAB

Judges conferred a special award for a 140m2 drawing studio designed by Peter Cook and Gavin Robotham’s CRAB studio. ‘We’re minded to give it a judges’ special award because it’s such a lovely thing, and shows how a standard product can be used in an extraordinary way,’ said judge Hugh Pearman.

The studio forms a distinctively shaped blue marker on the north end of the Arts University Bournemouth campus. Designed to celebrate the phenomenon of natural light, the studio is dominated by a 30m2 oval north light window tilted up to frame a clump of pine trees while preventing distracting views of ground level.


This window provides the main illumination in the wholly white-painted room, its effect boosted by a clerestory window at the rear and the glass entry wall, while a low window under a long bench provides a mysterious glow.

 

Window frames match the distinctive blue of the exterior.
Window frames match the distinctive blue of the exterior. Credit: Richard Bryant

The architect specified Schueco FW 50+ SG structural glazing with Schueco AWS 102 vent frames.

‘We wanted to have a facade with vents that didn’t have an obtrusively visible framing and that was still within budget,’ said Peter Cook. ‘With the glazing contractor and Schueco, we developed a detail that allowed us to have structural glazing with opening windows with a blue square (matching the building colour) framing each window externally. We kept it very simple, which is sometimes difficult to do.’

He added that they had been fascinated by the large circular or part-circular windows in Belgian art nouveau and some London studios of the late 19th/early 20th century.

Internally, the window jambs are concealed within the internally lined surface to emphasise the view of the pines outside, with a recessed LED light between the interior lining and glazing creating an illuminated ‘eyeliner’ effect. Schueco ADS 65 HD is used for the entrance door. ‘As a studio space it looks fabulous,’ said judge Greg Sinclair.


Client Arts University Bournemouth
Architect CRAB (Cook Robotham Architectural Bureau)
Structural engineer AKT II
Main contractor Morgan Sindall
Metal shell subcontractor CIG Architecture
Glazing subcontractor Glass Box Facades


Return to main page

Latest

Two London office projects by Make and John Robertson Architects play out the newbuild/refurbish debate, while Aston University's ‘beacon’ tower and Newquay's Cornish Cycle Hub get the go-ahead

London office projects play out the newbuild/refurbish debate

There’s a distinctly artistic theme to our latest doors and windows specifieds

There’s a distinctly artistic theme to our latest doors and windows specifieds

Re-using building elements as ‘spolia’ and maximising plant-based material use can take sustainable design beyond targets to desirability

One practice’s ways to take green buildings beyond targets to being desirable too

Which projects this year have stood out to you as doing more than simply catering for their clients? It’s time to celebrate architecture made for the common good

Send in your schemes which work for the common good

Patrick Verkooijen, CEO of the Global Center on Adaptation in Rotterdam, explains what the UN organisation does to promote and assist in the race to arrest global warming

Patrick Verkooijen, CEO of the Global Center on Adaptation in Rotterdam, explains what the UN organisation does to promote and assist the race to arrest global warming