img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

How to add character in a conservation area

South Yorkshire new-build combines bold frontage with neat, compact form that fits in nicely with the neighbours

In association with
Perfectly pitched: The house in Tickhill, Doncaster manages to be bold and harmonious at the same time.
Perfectly pitched: The house in Tickhill, Doncaster manages to be bold and harmonious at the same time.

Novum House, a new-build in a conservation area in Tickhill, Doncaster, was designed by Thread Architects and Terry Huggett Developments

Top priorites for the client were a statement entrance and a light and open feel.

While the front of the house, with its zinc-clad porch and cedar-finished pivot door, is bold, the building's limited palette and scale and massing stay neatly in keeping with the neighbouring properties.

Inside, an expansive double-height hallway offers glimpses of the internal and external living spaces and the gardens beyond.

One space across the back of the house contains the kitchen-diner and a snugOutside, the kitchen links externally to an upper terrace with an outdoor barbeque kitchen, purpose-made by a local company.

A step down from the snug there is a sunken garden lined with local stone. It extends out to a lower terrace with a pond and separate garden space beyond and provides a pleasing view from the main bedroom suite.

  • Two Glazing Vision Pitchglaze Roof Windows fitted above the double-height entrance.
    Two Glazing Vision Pitchglaze Roof Windows fitted above the double-height entrance.
  • The open, light filled design offers up views of multiple interior and exterior spaces.
    The open, light filled design offers up views of multiple interior and exterior spaces.
  • Brise soleils above the glazing provide protection from glare and overheating.
    Brise soleils above the glazing provide protection from glare and overheating.
  • The kitchen wraps around an outside space.
    The kitchen wraps around an outside space.
  • Stepping stones to another space beyond.
    Stepping stones to another space beyond.
  • A toning colour palette warmed by larch-clad doors.
    A toning colour palette warmed by larch-clad doors.
123456

Specifying Pitchglaze Roof Windows

Two Glazing Vision Pitchglaze Roof Windows were specified for the hallway. As well as brightening the interior, the frameless internal appearance ensures maximised views.  

The slimline design also helps maintain a minimalist external appearance. The house was constructed using structural insulated panels and Glazing Vision worked closely with the client to ensure a neat finish across the roof structure and roof windows.

'The team at Glazing Vision was very helpful and knowledgeable,' says developer Terry Huggett. 'They worked hard with us to achieve our client’s vision for the entrance to their new home.

'We still love stepping through the door to see the space we created when we visit the house. Pitchglaze Roof Windows offer great value and are the perfect solution for creating light-filled spaces with impact.' 

Find more on this case study at glazingvision.co.uk/case-studies/tickhill

For more information and technical support, visit glazingvision.co.uk

Contact:
01379 658300
glazingvision.co.uk/contact/


 

Latest

Design an outdoor installation filled with 'play, wonder and delight', a multifunctional exclusive/inclusive complex that serves client and community, a peaceful, sacred space for remembrance - some of the latest architecture competitions and contracts from across the industry

Latest: Latest: Open-call to architects, designers and artists for ‘playable sculpture’ proposals for the gardens of a London gallery

International work by UK chartered architecture practices jumped by 43% last year, accounting for over a fifth of all revenue and providing a buffer against domestic market volatility

International work by UK chartered architecture practices jumped by 43% last year, reaching £170 million

The refurbishment of a 20th-century house in Ashburton, Devon, is enhanced by a dynamic first-floor extension that maximises views of Dartmoor

Gillespie Yunnie adds a dynamic first-floor extension to a 20th-century house in Ashburton, Devon

Launching our new summer series on inventive house extensions, Artefact co-founder Benedetta Rogers talks about a new wing to a detached home in Epsom, informed by the clients’ Caribbean heritage

Artefact on its new wing for a detached home in Epsom that spurns open-plan living spaces

The founding partner of Gustafson Porter + Bowman explains why she finds landscape architecture so fascinating, how it is great for who she is and why her mantra is ‘the sky is mine’

Why the landscape architect says ‘the sky is mine’