img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Mirror image new-build doubles footprint of former tavern in Salford

Taylor Maxwell has supplied the contemporary brickwork for AHMM's transformation of a derelict fine exemplar of the Victorian Gothic into prime office and retail space

In association with
The Royal Veteran Tavern reborn as Riverside House, Salford: Restoration of the 19th-century brick facade (on the left) alongside construction of a new Category A office building (right).
The Royal Veteran Tavern reborn as Riverside House, Salford: Restoration of the 19th-century brick facade (on the left) alongside construction of a new Category A office building (right). Credit: Alex Upton Photography

Riverside House, a four-storey office building in Salford, has undergone an extensive refurbishment as part of the £650m New Bailey development.

Believed to have originally been built in the late 1890s, the Grade II-listed building located on the River Irwell was acquired by client The English Cities Fund.

The joint venture between Homes England, Legal & General and developer Muse strives to bring together investment and regeneration expertise to shape the UK's towns and cities for the future.

Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) architects were enlisted to design the refurbishment, which included the restoration of the brick facade and the construction of a new Category A office building adjacent to the existing structure.

The existing building is a great example of Victorian Gothic architecture, previously operating as a Royal Veteran Tavern before it fell into a state of disrepair and dilapidation.

Care was taken to restore the historic features of the existing facade, while the interior, which was failing structurally, required a complete removal and upgrade.

The connected new structure was designed to blend harmoniously, incorporating period features such as large window arches but with a contemporary twist in the use of more modern materials and colour palette.

Taylor Maxwell worked with AHMM and contractor Bardsley Construction to specify and supply the facing and special shaped bricks for the new structure.

Due to the historic nature of the existing building, the architects wanted to incorporate some of the period features into the facade of the new structure, such as arched windows of varying size and shape and protruding brick details and sills.

  • New reflects old: Large arched windows in the new southside extension reference those of the original building.
    New reflects old: Large arched windows in the new southside extension reference those of the original building. Credit: Alex Upton Photography
  • Riverside House is part of a wider development that also incorporates the Two New Bailey structure to the left.
    Riverside House is part of a wider development that also incorporates the Two New Bailey structure to the left. Credit: Alex Upton Photography
  • Facing bricks were supplied by Taylor Maxwell.
    Facing bricks were supplied by Taylor Maxwell. Credit: Alex Upton Photography
  • Protruding brick details and sills on the south elevation.
    Protruding brick details and sills on the south elevation. Credit: Alex Upton Photography
1234

AHMM architects focused on preserving the building’s historic features and on the sustainability and waste reduction of the project. They were also keen to reflect the site’s proximity to water and nature and their effect on the surrounding city.

The finished development provides over 1,400 square metres of office space with a food retailer and a riverside terrace located on the ground floor. The ground floor suite has a dedicated entrance and south-facing courtyard overlooking the River Irwell and Spinningfields.

The third floor is set back, allowing for a generous external terrace, which serves as a lunchtime amenity and informal function space for the third-floor offices.

The building also offers lockers, shower facilities and cycle storage, all of which encourage people working within the building to cycle to work.

An intelligent lighting control system and chilled beam cooling system contribute towards the sustainability of the building and a BREEAM Excellent award. The project was also shortlisted for the Commercial & Refurbishment BDA Brick Award 2021.  

For more information and technical support, visit taylormaxwell.co.uk

 

Contact:

0203 794 9377

enquiries@taylor.maxwell.co.uk


 

You might like:

Brick that decimates embodied carbon set to start production

Creativity and climate take charge of office design


 

Latest

UK start-up’s OSTO, made from waste including plastics destined for incineration, replaces lightweight, high carbon aggregates

Durham-based Low Carbon Materials’ OSTO gets shot at eco prize

Reducing carbon emissions and tackling climate change are central to Sarah Wigglesworth Architects, and the practice’s most valued collaborators are part of that drive

Who helps with projects to mitigate climate change

We followed the triumphs and challenges of deep retrofit – the process of making a building sustainable in conversion and use – at the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s new base, through the RIBA Plan of Work. Read on for Stages 0 to 5 and an assessment of the finished building

How has the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s office refurbishment turned out?

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Want to rejuvenate a Bournemouth shopping district, design a perky perch for Royal London Docks or masterplan a university estate strategy? These are the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Shopfront revival project, Dorset