img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Workplace specified: 18-20 Greycoat Place

Squire & Partners’ mixed-use building in central London uses different window treatments to denote uses, while reflecting the art deco context of its neighbour

Architect’s statement
Henry Squire, partner, Squire & Partners

18-20 Greycoat Place is a new seven-storey building in the heart of Victoria, London, at the intersection of Greycoat Place, Greencoat Place and Rochester Row. It comprises four floors of workspace with duplex apartments above, while the ground floor is animated on all three sides with an office reception and retail use.

The development follows the curved line of the street and draws on the notable brick buildings and prevalent mansion block vernacular of the area, with a materials palette of red sandstone and dark trim detailing. Scalloped sandstone pilasters reference the neighbouring art deco inspired Artillery House, and frame a series of contemporary projecting bay windows and recessed spandrels in dark aluminium – expressed in bands to visually divide the retail, office and residential uses within the building. The differing architectural treatments of the window bands include the amount of glazing used at each level – responding to the different daylight requirements of each use. 

The rounded, set-back sixth floor, composed of metal and glass, reflects similar surrounding rooftop architecture and houses 100m² of photovoltaic panels on its roof. The pressed, V-form detail of the cladding panels relates to the graduated concave form of the sandstone pilasters, creating coherence across the facade elements.

Office floor cores feature timber panelling, copper clad lift architraves and fluted plaster details that echo those found in the reception space. Technical innovations within the development include touchless access and air purification on the office floors, and antibacterial copper-coated details such as bespoke door handles designed and produced in collaboration with ironmonger Franchi. 

 

Gia 4,052m2
Total floor area 4,500m2
Start on site June 2020
Completion date September 2023
Contract type Design and build

Credits

Architect Squire & Partners
Client ITC Properties
Development manager Rockhopper Real Estate
Structural engineer Heyne Tillett Steel 
M&E/BREEAM/Fire/Acoustic consultant Hoare Lea
QS Potter Raper 
Planning advisor DP9 
Main contractor RED Construction

 

Latest

Smith & Taylor Architects has transformed a dilapidated London house into an artist’s home, studio and gallery that luxuriates in classical references

Artist’s home, studio and gallery luxuriates in classical references

Reimagine a London museum, masterplan a Yorkshire port or restore a Scottish castle: these are some of the latest architecture competitions and contracts from across the industry

Latest: Western Range galleries, British Museum

The hurdles of low-carbon design as well as issues of longevity, inclusion and how capitalism gives little value to good architecture were all discussed by this year's RIBAJ Rising Stars at a recent roundtable

Sustainbility, longevity and capitalism were all discussed by this year’s RIBAJ Rising Stars at a recent roundtable

When ADP Architecture reconfigured an office building as a specialist music school, it found the atrium surprisingly well-suited to conversion into an acoustically tuned and flexible performance space

ADP Architecture on how it designed Birmingham music school

Hugh Seaborn explains the sustainability and community priorities of one of the largest and wealthiest estates in London

Sustainability and community top the agenda