The Ghost House, Stratford-upon-Avon

Dynamic, brutal spaces that challenge the essence of home

The rear elevation with its concrete and black framed glazed wall that spans the width of the building.
The rear elevation with its concrete and black framed glazed wall that spans the width of the building. Credit: Felix Mooneeram

West Midlands RIBA Regional Award 2019

BPN Architects with Baynes & Co for private client 
Contract value: Undisclosed
GIA: 435m²


The Ghost House (RIBAJ May 2019) was delivered under a Paragraph 55 application that came to fruition through the dogged determination of its client. Heavily inspired by the work of Tadao Ando, its in situ concrete and black detailing produces dynamic, brutal spaces that challenge the essence of home. Sited on the sloping gardens of a former country house, most of the building is below ground, creating a very private dwelling lit by courtyards. The main room runs the width of the house and opens onto a large courtyard. Two cherry trees bring nature back into the starkly minimal interior.

  • The approach to BPN's The Ghost House in Warwickshire.
    The approach to BPN's The Ghost House in Warwickshire. Credit: Felix Mooneeram
  • Inside the main living space of The Ghost House, which looks out over the courtyard.
    Inside the main living space of The Ghost House, which looks out over the courtyard. Credit: Felix Mooneeram
  • The house revolves around an unexpected sunken courtyard.
    The house revolves around an unexpected sunken courtyard. Credit: Felix Mooneeram
123

Latest articles

Boring down

  1. Products

Tired of banging your head against the stainless-steel trim of your highly conspicuous cooker hood?

Untapped market

  1. Products

As 3D printing reaches traditionally cast sanitaryware Grohe’s Allure Brilliant and Atrio ranges seem to be pushing the envelope.

500 miles -nearly

  1. Products

It takes calves of steel to traverse the 96-mile West Highland Way, Scotland’s first official long-distance path.