img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Equitone material textures: Designed for joy

The through-coloured fibre cement facade range is designed by and for architects. Panels can be transformed into any size and shape for unbeatable design flexibility

In association with
Cahir public toilets in Co Tipperary clad in Equitone Linea: Presenting the building as one single grey volume that reflects the colour and massing of the local limestone.
Cahir public toilets in Co Tipperary clad in Equitone Linea: Presenting the building as one single grey volume that reflects the colour and massing of the local limestone.

Equitone is a fibre cement facade material - a cement composite made from cement, cellulose and minerals, reinforced by a visible matrix.

It comes in panels and can be perforated, milled and printed for a wide range of uses. Equitone is available in five designs: Linea, Natura, Tectiva, Materia and Pictura. Two case studies reveal how architects have used Equitone to harness texture in very different buildings.

Case study 1: Public toilets, Cahir, Co Tipperary, Ireland

Deaton Lysaght Architects has designed what could be Ireland’s most stylish public toilets. Equitone Linea was specified because it could be cut to facilitate and complement the original building's complex geometry. 

Its unique 3D shape plays with light and shadow, altering the facade’s appearance as daylight changes and providing a modern contrast to the heritage town’s traditional buildings, including the medieval Cahir Castle. 

For the walls, architect John Deaton chose Equitone Linea in Pebble to reflect the local limestone. The orthogonal and diagonal joints in Linea help establish lines of force and break up the scale of the building into manageable planes.

  • Equitone Linea enhances the challenging geometry of the building.
    Equitone Linea enhances the challenging geometry of the building.
  • The Linea facade makes the public toilets a striking and contrasting landmark in a popular tourist spot.
    The Linea facade makes the public toilets a striking and contrasting landmark in a popular tourist spot.
12

Case study 2: Corstorphine Nursery, Edinburgh

Anderson Bell + Christie architects used two Equitone materials - Linea and Natura - to provide a haptic learning environment in a new state-of-the-art nursery.

More than 50 children attend the nursery and the new building sits within the site of an existing primary school, replacing an old prefabricated facility. The free-flowing use of space is designed to foster curious and imaginative play.

Architect Jonathan McQuillan wanted something that provided texture at the right height for pre-school children; something that was tactile and interactive. Equitone Natura and Linea were specified. 

Natura interplays with the Linea characteristics and was cut to relatively small sizes for the small end users to enjoy more easily. Natura provides a tactile smooth surface, allowing the textures of the fibre cement to show through the facade.

The scale and rhythm of the ridges on the cladding is pleasant to the touch. The material allowed the architects to articulate the building using texture and create surfaces that generated tactile interest on a child's scale while being low on visual 'noise'.

  • Magic touch: Corstorphine Nursery children explore the tactility of their Linea walls.
    Magic touch: Corstorphine Nursery children explore the tactility of their Linea walls.
  • Texture at just the right height: A young girl runs her fingers across panels of Natura.
    Texture at just the right height: A young girl runs her fingers across panels of Natura.
  • Corstorphine Nursery outdoor learning space.
    Corstorphine Nursery outdoor learning space.
123

Equitone fibre-cement materials are easy to work with and low maintenance, with a minimum life expectancy of 50 years. All Equitone materials are non-combustible and have a A2-S1, d0 classification, ideal for public use buildings, properties over 11 metres high and high-risk buildings.

For more information and technical support, visit: equitone.com

 

Contact:

01283 501555

infouk@etexgroup.com


 

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide