img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Wavy wall ‘erupts’ in Paris comedy club… just as it should

Words:
Pamela Buxton

Malka Architecture creates exploded brick wall to symbolise the comedian’s destruction of theatre’s ‘fourth wall’ at Le Paname comedy club in Paris

Mirrors create a trompe l’oeil effect on this substantial wall that weighs over 2600 tonnes.
Mirrors create a trompe l’oeil effect on this substantial wall that weighs over 2600 tonnes. Credit: Malka Architecture

What: Erupting brick wall, Malka Architecture 
Where: Le Paname comedy club, Paris


The ‘fourth wall’ concept is particular to performance – the idea of an invisible wall that ­allows performers to be seen by the audience while they remain seemingly unaware of the onlookers. In comedy clubs, however, this wall is thoroughly broken by the comedian addressing and interacting with the audience. 

This was the inspiration for the extraordinary brick backdrop at Le Paname, one of Paris’s most well-known comedy clubs. Here the stage’s wall seemingly erupts behind the performer, the bricks displaced and jutting out, with a void in the middle revealing the illuminated name of the club. The drama is amplified to great effect by the mirrored ceiling and walls to give the impression of a far larger installation.

So how did the architect, Paris and LA-based practice Malka Architecture, do it? Stephane Malka explains that as well as the fourth wall concept, he wanted to reference the no-frills origins of comedy clubs in repurposed warehouse/industrial spaces of New York and Chicago. ‘Brick was part of the DNA,’ he says, adding that he was however keen to break away from the ordered, linear nature of a brick wall. The resulting dynamic design is described by the practice as a timeline of ‘progressive urban chaos’.Built in front of the perimeter (brick) wall, the installation is self-supporting and measures 3.5m high by 9m wide with a depth of 105cm at its thickest. It comprises 1085 Brique de Terre made from compressed raw earth and measuring 8 by 11 by 24cm. With each brick weighing 2.4kg, its total weight is 2.6 tonnes. 

  • The design was inspired by the industrial, warehouse aesthetic of New York’s comedy club
    The design was inspired by the industrial, warehouse aesthetic of New York’s comedy club Credit: Malka Architecture
  • A total of 1085 compressed raw earth bricks make up the wall.
    A total of 1085 compressed raw earth bricks make up the wall. Credit: Malka Architecture
12

Having come up with the concept, the architect used a 3D modelling programme to create the design, later moving to a parametric software programme. Malka says this helped it establish a human rather than computerised feel, although the practice, wary of being copied, won’t give away too much of its creative process. In combination with BIM, this software enabled it to design a wall that required no additional structure, even around the focal point void, by ensuring that even bricks that are turning sufficiently support those around them. 

‘It’s very heavy and has its own inertia and structural restraint,’ says Malka.

The wall was built over eight weeks by BSphère and without the help of either mock-ups or structural engineers. Mortier d’argile – clay mortar – was used. The overall visual effect is akin to that of a magnetic force, with the erupting bricks increasingly angled to face inwards.

‘They turn as if magnetised towards the stand-up comedian and the audience,’ says Malka, adding that for him, the most interesting part of the installation is less the explosion in the middle, than the places where the brick work starts to deviate from its alignment.

The wall was completed as part of a restaurant, bar and exhibition space extension before the Covid-19 crisis, and proved a huge hit with visitors and an Instagram favourite, with people taking their picture in front of the wall. So much so, says Malka, that it has become one of the strongest images associated with the club. 

The architect was subsequently asked to recreate the exploding wall effect in a digital backdrop at a concert hall venue for a television programme.

Latest

Pu Zhang receives 2nd Winner, student, with charming compositions that ‘seem to lead you into the images’ using colour, light, tone and texture to evoke memories

Student, 2nd Winner: Pu Zhang

Mel Galley took away 2nd winner, practitioner. with her digital renders of a ‘self portrait in the most abstracted sense’, prompted by the question If I were a landscape, what would it be?

Practitioner, 2nd winner: Mel Galley

Andrew Riddell, studying queerspace at the Bartlett, challenges the home as site ‘where heteronormativity is most firmly rooted’ in digital drawings to take 3rd winner, student

Student, 3rd Winner: Andrew Riddell

Dominic Murray-Vaughan intrigued with watercolour qualities in his ‘eerily empty’ images that blur painting, drawing and photography to achieve 3rd winner, practitioner

Practitioner, 3rd winner: Dominic Murray- Vaughan

Industry calls on government to mandate assessment and reporting of whole life carbon on building projects over 1000m2 through Building Regulations by 2027

Industry presses for whole life carbon limits in new buildings over 1000m2