Rooflights rejuvenate at Sheffield's Hollis Building

Glazing Vision's wall-abutted Flushglaze design unlocks natural light at this award-winning refurbishment, enhancing old materials and highlighting new additions

In association with
The Hollis Building project by Chiles Evans + Care Architects unites two back-to-back chapels. A new extension floods the spaces with daylight.
The Hollis Building project by Chiles Evans + Care Architects unites two back-to-back chapels. A new extension floods the spaces with daylight. Credit: Dug Wilders

The Hollis Building in Sheffield is a former Sunday school that serves as a social space, housing facilities for both Channing Hall and the city's historic Upper Chapel, both of which are Grade II listed landmarks. Chiles Evans + Care Architects were hired to reorganise and modernise the space and maximising natural light was one of the main objectives.

The Flushglaze provides frameless internal views that suit a scheme aiming to blend old and new respectfully. The contemporary rooflights and zinc roof are understated in this heritage setting and echo the traditional use of glass and lead.

Glazing Vision Secure and Secure+ rooflights are Building Regulations approved and Document Q compliant. Each skylight is double glazed with a heat soak tested low-emissivity outer pane and a laminated inner pane.

The Hollis Building has been awarded a number of accolades since its completion, winning Regional Small Project of the Year and Regional Project Architect of the Year for Jen Langfield at the RIBA Yorkshire Awards 2019. The judging panel noted the positive impact of the rooflights to the overall scheme.

Click here for the full case study

  • The Hollis Building refurbishment uses modern interventions to enhance historic features.
    The Hollis Building refurbishment uses modern interventions to enhance historic features. Credit: Dug Wilders
  • Glazing Vision's Flushglaze rooflight creates a cloistered feel along a run of corridor.
    Glazing Vision's Flushglaze rooflight creates a cloistered feel along a run of corridor. Credit: Dug Wilders
12

For more information and technical support, visit: glazingvision.co.uk

 

Contact:

01379 658309

technicalsales@glazingvision.co.uk

 

Latest

Work-life balance is at the core of this Future Winner 2020 practice in rural Scotland, a husband and wife team that is very selective of its projects – and its clients

This husband and wife Future Winner 2020 team is very selective of its projects – and its clients

As BDP rapidly turns London’s ExCel Centre into a hospital for coronavirus patients, Hugh Pearman talks to Architects for Health chair Christopher Shaw about the priorities and practicalities of emergency conversions

The people supplying 20,000 more acute beds in three to six weeks

This Corsham-based practice, our third Future Winner 2020, is determined to maintain its balance of interesting projects and high quality of life

Interesting projects and high quality of life – can these Future Winners keep the balance as they grow?

Ruth Ramsden’s perceptive appraisal of the role and design of the shopping centre by way of Watford’s latest example, netted her third place in the RIBAJ/Future Architects writing competition

Ruth Ramsden’s RIBAJ/Future Architects essay on the architecture of shopping centres

Generative residential design tool commissioned by Make Architects automatically produces floor layout options by assessing building mass

Generative residential Revit plug-in will make feasibility studies faster