img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Neo is perfect fit for listed property upgrade

Victorian styling and a frameless modern spec made the Rooflight Company design the ideal choice for Studio Stassano's refurbishment of a Grade II listed property

In association with
Neo rooflight in the main stairwell of the refurbished property in St John's Wood.
Neo rooflight in the main stairwell of the refurbished property in St John's Wood.

Architects Studio Stassano has specified the Neo rooflight for its renovation of a semi-detached Victorian property in the St John’s Wood Conservation Area of the City of Westminster.

The owners wanted to update the house to make it more suitable for contemporary living, while taking it back to its roots by removing two poor quality extensions that were added in the 1990s. 

The lack of general space was a limiting factor so the architects designed a new two-storey side extension and a full width single-storey rear extension, both in period-appropriate materials to suit the character of the property. New basement accommodation was also added beneath the main house and gardens.

The Neo rooflight: 14 standard sizes plus a made-to-measure service are available.
The Neo rooflight: 14 standard sizes plus a made-to-measure service are available.

The project was subject to stringent planning requirements. To meet these, Studio Stassano developed state-of-the-art structural and services engineering solutions to safeguard the integrity of the original building fabric and the structure of the house, while providing a sustainable design in line with building regulations.

Two light wells were incorporated to bring daylight to the basement and rooflights were specified for the extensions. The Rooflight Company’s Neo was selected to flood the main staircase with natural light.

The Neo range of rooflights offers Victorian styling on the outside and a frameless view from the inside, with concealed motors and hinges to allow maximum light into the room. Internally, plasterboard can be taken right up to the frame, maintaining a clean appearance so the focus is on the view, not the window. It sits flush against a roof tile to give a seamless finish on the exterior.

For more information and technical support, visit therooflightcompany.co.uk

 

Contact:

01993 833155

enquiries@therooflightcompany.co.uk


 

Latest

Research underpins practice – as celebrated by the RIBA President’s Awards. Counter intuitive as it may sound, this medal-winning investigation advances the cause of ‘good’ microbes and probiotic design

Imagine buildings boosting our immune system

Winner of the RIBA President’s Awards for Research, history & theory, the Global South is the focus of this study of the influence of socialist nations on the architecture and urbanisation of newly decolonised countries

Architecture and urbanism in post-colonial nations

This study by Eli Hatleskog and Flora Samuel, winner of the RIBA President’s Awards for Research – cities and community, investigates how collaborative mapping of social value can help create cohesive, happy communities

Collaboration is key to effective mapping of social value

The race to meet emissions reductions targets by 2030 means construction must now focus on embodied carbon, according to the winner of the RIBA President’s Award for Research – climate change

Whole life carbon must be architects’ priority

Two major schemes rethink as the City of London Centre for Music looks set to lose its concert hall and BDP's rehousing of MPs during Palace of Westminster refurbishment is halted. In another blow to the industry, if not the environment, Taunton rejects a Maggie's centre to save a playing field

Two big schemes get rethought and green space trumps Maggie's