img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Rooflight design solution for Saïd Business School

A multifunctional space at the University of Oxford school has a garden room feel enhanced by flush-fitting skylights

In association with
Conservation rooflights at the Saïd Business School: Victorian cast-iron styling with the latest technological advances in thermal performance.
Conservation rooflights at the Saïd Business School: Victorian cast-iron styling with the latest technological advances in thermal performance.

When the Saïd Business School wanted to extend its existing building to create a space for corporate and private events, it was faced with the issue of adding character and a consistent design theme to a room with multiple functions - a common challenge in commercial premises.

Multifunctional rooms are flexible assets, but can end up feeling dull and industrial because they lack a clear, single use. To prevent this, Saïd Business School estates director Mat Davies envisioned the extension as a garden room to provide a clear design direction. 

Architects Dixon Jones, who had previously worked on the business school’s main building and executive education centre, took on the garden room project. 

Rooflights became a key design element for bringing maximum light into the room all hours of the day, but Davies was keen that they didn’t stand out on the exterior by sitting proud on the extension's new copper roof.

  • The Rooflight Company's Conservation design has slim clean lines and a low-profile to match the roofline.
    The Rooflight Company's Conservation design has slim clean lines and a low-profile to match the roofline.
  • Conservation Rooflights feature white internal linings that sit flush to the reveal.
    Conservation Rooflights feature white internal linings that sit flush to the reveal.
12

The architects suggested the Conservation Rooflight from The Rooflight Company, which sits completely flush with the roof material and offers a premium finish.

Four Studio Designer Conservation Rooflights (one baseplate with multiple casements) were specified to create a statement feature for the scheme. The middle rooflight of each set was also fitted with a motor to provide ventilation and the glazing bars were removed from the specification to minimise sight lines and provide an uncluttered view out. Each rooflight was painted in Traffic Light Grey to blend with the copper roof.

For more on this case study, visit therooflightcompany.co.uk/said-business-school

For more information and technical support, visit therooflightcompany.co.uk

 

Contact:

01993 833155

enquiries@therooflightcompany.co.uk


 

Latest

RIBA names architect of the National Museum of African American History and Culture recipient of its highest accolade

Supreme accolade for architect of National Museum of African American History and Culture

As the NHS moves emphasis to prevention rather than cure, its buildings must also start to pre-empt the future by designing in resilience

Resilience and flexibility key to new healthcare design

Famous architects take a canine view of comfort at Japan House exhibition with dog-scaled architecture

Wag your tail if you like your bespoke ‘kennel’

Will Covid-19 see Network Rail hit the buffers? Knowing how the railways have adapted to change since the 19th century, chair Peter Hendy says the business is well placed to evolve again

Network Rail chair understands public transport from the inside

Tsuruta Architects’ counter-intuitive extension whisks rain back towards the house to leave clear views of the sky above

Hidden gutters collect roof runoff