Glazing Vision windows transform new-build

Flushglaze rooflights and Pitchglaze roof windows have helped create a contemporary property with a light, open-plan feel and spectacular views across the Derbyshire Dales

In association with
Sitting pretty: with views spanning across the valley to Riber Castle in the east and Darley Dale to the north, it was important to include plenty of glazing within the property.
Sitting pretty: with views spanning across the valley to Riber Castle in the east and Darley Dale to the north, it was important to include plenty of glazing within the property.

The designers of this new-build property near Matlock in the Derbyshire Dales installed three Glazing Vision rooflights to create an open-plan feel and lots of natural daylight.

Architects and town planners Planning & Design Practice were asked by their clients to create a bespoke dwelling with a contemporary feel. The project was limited by covenants imposed on the development site, which meant that no windows could be side-facing towards the south west. The use of fixed flat rooflights allowed natural daylight into the sides of the building without overlooking the neighbours and made possible a deeper floorplan with a bright and light-filled central core.

A Glazing Vision flat glass Flushglaze rooflight measuring 980x2680mm was specified over the entrance hall. This provided clean lines and minimised any visual impact when viewed from outside the front elevation.

  • A flat glass fixed rooflight in the hallway opens up to the blue zinc cladding on the first floor, which harmonises with the roofs of neighbouring properties.
    A flat glass fixed rooflight in the hallway opens up to the blue zinc cladding on the first floor, which harmonises with the roofs of neighbouring properties.
  • A frameless roof window floods the hall with light and provides open skyscape views.
    A frameless roof window floods the hall with light and provides open skyscape views.
  • Bright outlook: the view out towards Darley Dale from the light-filled living room.
    Bright outlook: the view out towards Darley Dale from the light-filled living room.
123

The frameless internal views create the perfect effect, allowing natural daylight to shine through into the entrance hall, opening up the whole home. However, as the development grew, the homeowners were keen to add fixed pitched roof windows on the two-storey part of the house.

Contractors JPD Properties worked with Glazing Vision to come up with a solution for the pitched glazing and now the clients love the space created and the light that enters their new home.

For more on this case study, visit glazingvision.co.uk/case-studies

For more information and technical support, visit glazingvision.co.uk

 

Contact:

+44 (0)1379 658300 

technicalsales@glazingvision.co.uk


 

Latest

Super postcode app uses a unique word combination to identify every 3m by 3m square

Trouble finding your delivery address? Try the app

Inventive and appropriate design for social benefit, enlightened education and environmental action shine through in the eleven MacEwen entries that have reached the 2020 shortlist

Eleven schemes make it through to the next round of the MacEwen Award

Entering this year's RIBA Awards? Be aware that sustainability will be high on the judges' list of criteria

Judges will be putting emphasising sustainability

Considerations of the Parliament's effect on Richmond House and Portcullis House, and plans for Manchester's Piccadilly Gardens

Sometimes the obvious can turn out to be perverse

Light-filled building challenges paradigm of unhealthy hospitals

Light-filled building challenges paradigm of unhealthy hospitals