img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Stepped brick roof

Words:
Stephen Cousins

Reclaimed bricks stacked to dramatic effect in terrace extension by Bureau de Change

Brick slips create the illusion of a brick ceiling.
Brick slips create the illusion of a brick ceiling. Credit: Ben Blossom

What: Extruded brick extension                
Where: North London

The humble side return extension has been given a stackable upgrade at the Step House in north London, where reclaimed bricks have been stepped to dynamic effect.

Architect Bureau de Change switched the more common pitched glass roof treatment for an extruded brick extension on the terraced house that appears to melt away from the existing structure to create space for a new living area. 

Billy Mavropoulos, co-founder and director of Bureau de Change, says: ‘We wanted to design something more integrated into the existing fabric of the building and came up with the idea that the first floor is being pulled down and away from the facade; making it from bricks would create a stepped surface.’

The rhythmic stepping matches the profile of the rights of light diagram required to prevent shadows into the neighbouring property.

The bricks step in plan, as well as in section, to form the edge of a light well on one side of the property, designed to convey natural light into the living area and the dining room at the back of the existing house. Adding to the sense of movement, one wall of the extension peels away from the property boundary.

The standard London yellow stock bricks used were all reclaimed, mostly from the demolished rear ground floor of the building. To achieve column-free spans in the living area, the first floor is supported entirely by the stepped roof, which is embedded with several stepped structural steel beams that transfer loads down into steel columns in the walls. 

‘This was an interesting structural challenge to resolve,’ says Mavropoulos. ‘The detail is even more intricate at the edge of the light well where the roof steps in plan and in section. The beam had to be laser cut and welded in sections to run diagonally to follow the same shape.’ 


 

  • Note the step in plan allowing light into the rear of the existing terrace.
    Note the step in plan allowing light into the rear of the existing terrace. Credit: Ben Blossom
  • The roof is generated from a complex structure of stepped beam.s
    The roof is generated from a complex structure of stepped beam.s
12

The technical bit...
Bricks for the roof of the extension are stuck to a 5mm layer of glass reinforced plastic on top of an 18mm layer of OSB engineered timber that’s fixed to the steel frame.
Things get more clever on the stepped ceiling inside, where the illusion of a brick structure was created by hanging 20mm thick brick slips onto backer board attached to OSB. The slips were created by hand-carving the reclaimed bricks, says Mavropoulos: ‘It was an interesting process, at the corners you see what looks like a full brick, but it has in fact been cut so that only two surfaces of the brick are intact, like a sleeve that covers the edge.’ According to the architect, the toughest aspect of the entire job was forming the lintel for the light well, above the stepped glazing, where the solid bricks on the roof had to wrap around and transition seamlessly into brick slips on the ceiling inside. ‘Everything had to remain in tune without any awkward joins. Let’s say it was a big maths exercise,’ he concludes.

Latest

Research underpins practice – as celebrated by the RIBA President’s Awards. Counter intuitive as it may sound, this medal-winning investigation advances the cause of ‘good’ microbes and probiotic design

Imagine buildings boosting our immune system

Winner of the RIBA President’s Awards for Research, history & theory, the Global South is the focus of this study of the influence of socialist nations on the architecture and urbanisation of newly decolonised countries

Architecture and urbanism in post-colonial nations

This study by Eli Hatleskog and Flora Samuel, winner of the RIBA President’s Awards for Research – cities and community, investigates how collaborative mapping of social value can help create cohesive, happy communities

Collaboration is key to effective mapping of social value

The race to meet emissions reductions targets by 2030 means construction must now focus on embodied carbon, according to the winner of the RIBA President’s Award for Research – climate change

Whole life carbon must be architects’ priority

Two major schemes rethink as the City of London Centre for Music looks set to lose its concert hall and BDP's rehousing of MPs during Palace of Westminster refurbishment is halted. In another blow to the industry, if not the environment, Taunton rejects a Maggie's centre to save a playing field

Two big schemes get rethought and green space trumps Maggie's