img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Hand-formed brick enhances zigzag facade of student housing

A simple palette of sand-coated grained brickwork, light coloured mortar and horizontal bands in precast GRC break up the stepped form and massing of Student Castle Brighton

In association with
Vandersanden Anicius brick at Student Castle, Brighton: 'We liked the idea of a more natural and irregular material.'
Vandersanden Anicius brick at Student Castle, Brighton: 'We liked the idea of a more natural and irregular material.'

International design practice Hassell has designed a nine-storey mixed use building in Brighton, East Sussex for student accommodation provider Student Castle.

Located in a prominent location on Pelham Terrace in Lewes Road at the heart of the resort's student district, the building includes student accommodation, a new home for the Centre for Inclusive Music and a local community hub space.

Although the scale of the building is substantially larger than the buildings previously on the site, its massing was carefully managed by creating a scheme with a stepped and staggered zigzag form.

To support and strengthen the architectural composition, the materials were reduced to a simple palette.

Vandersanden’s Anicius hand-formed facing brick wraps all sides of the building - a light coloured, slightly indented 10mm mortar joint enlivening the whole - its use and colouration tying the building into the local architectural context.

The brick facades are broken and capped by a series of horizontal bands and copings formed from white precast glass reinforced concrete (GRC) sections, setting out the horizontal order and announcing breaks in the building’s geometry.

The aesthetic is further enhanced by dark bronze coloured aluminium sections framing the windows. Notably, all window reveals are brick, including the cills; an important feature of the project.

The selection of the brick began with a brainstorming session to look at different ranges and options.

'We knew an engineered brick look wouldn’t be suitable,' says Tiago Arieira, project architect at Hassell. 'We chose Vandersanden’s Anicius brick because it was dark, but also had a slight white softness. We liked the idea of a more natural and irregular material with its sand-coated, grained structure.'

  • Vandersanden Anicius brick: 'We chose it because it was dark, but also had a slight white softness.'
    Vandersanden Anicius brick: 'We chose it because it was dark, but also had a slight white softness.'
  • Dark bronze aluminium sections frame the windows and enhance the facade.
    Dark bronze aluminium sections frame the windows and enhance the facade.
  • Horizontal bands in precast GRC set out the horizontal order.
    Horizontal bands in precast GRC set out the horizontal order.
  • A stepped and staggered form breaks up the massing and opens up sea views.
    A stepped and staggered form breaks up the massing and opens up sea views.
1234

One of the biggest design challenges with the brickwork was creating the multiple corners that result from the zigzag detailing that allows sea views from the terraces.

'Many of the junctions are not at right angles, so conventional brick joints would have been impractical,' explains Arieira. 'Vandersanden’s sales team were very helpful from the beginning. We talked about the different angles, how we were looking to achieve neat edges and worked out that the bricks could be cut and the corner bricks formed off-site to achieve a precise finish that would also save time with site installation.'

The desired outcome was achieved using Revit digital software to map every angle at every level and to quantify the number of bricks and the exact mitre that had to be formed for each junction.

The distances between the windows and the heights of the brick courses were also carefully calculated to ensure a precise aesthetic.

'On site, the solution worked well and, because everything to do with the brickwork was carefully pre-planned, there were no issues during construction,' says Arieira.

'The process worked because of a strong collaboration from the early stages. Vandersanden understood their product and were able to give us the support we needed in achieving our design vision.' The project was completed in 2021.

Find more on this case study at vandersanden.com/student-castle

For more information and technical support, visit vandersanden.com/en-uk

 

Contact:

01954 268075

sales@vandersanden.com


Latest

UK start-up’s OSTO, made from waste including plastics destined for incineration, replaces lightweight, high carbon aggregates

Durham-based Low Carbon Materials’ OSTO gets shot at eco prize

Reducing carbon emissions and tackling climate change are central to Sarah Wigglesworth Architects, and the practice’s most valued collaborators are part of that drive

Who helps with projects to mitigate climate change

We followed the triumphs and challenges of deep retrofit – the process of making a building sustainable in conversion and use – at the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s new base, through the RIBA Plan of Work. Read on for Stages 0 to 5 and an assessment of the finished building

How has the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s office refurbishment turned out?

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Want to rejuvenate a Bournemouth shopping district, design a perky perch for Royal London Docks or masterplan a university estate strategy? These are the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Shopfront revival project, Dorset