img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Velux Glazing Panels shine at Metrocentre

A self-supporting daylighting system proved an ideal solution for a new dining concourse in CDA Group Architects' redesigned Gateshead shopping mall

In association with
Light fantastic: Velux Glazing Panels at the Gateshead Metrocentre. CDA Group Architects.
Light fantastic: Velux Glazing Panels at the Gateshead Metrocentre. CDA Group Architects.

Vitral, now part of Velux Commercial, has manufactured and delivered innovative daylight glazing solutions at the Metrocentre in Gateshead as part of a multi-million-pound investment programme.

Edinburgh-based architects CDA Group was appointed to reconfigure the former Mediterranean Village, which originally opened in 1996. The client wanted to expand the centre’s dining options by adding a range of larger units.

CDA enlarged the Mediterranean Village by extending over the service areas and changing the position and orientation of the mall. To maximise the daylighting potential using new and replacement rooflights, CDA chose Velux Glazing Panels [PDF], previously known as Vitral A74 roof glazing.

They offered key benefits, including the ability to be self-supporting, reducing the need for additional structure. The glazing system does not have a carrier frame as with patent glazing and curtain walling as it is a four-sided frame.

Openable Velux Glazing Panels were integrated into the glazing scheme to allow for smoke-ventilation, contributing to the centre’s fire strategy and fulfilling the requirements of the project specification. Velux Glazing Panels are CE marked in accordance with BS EN 14351-1.

The Velux Glazing Panels and core parts of the accessories were pre-fabricated for quicker and safer installation on-site, crucial to keeping disruption to a minimum. The system’s slim and low panel joints maximise the amount of light penetrating through the glazing into the mall, helping create the modern aesthetic CDA wanted to achieve.

Experts at Velux Commercial provided technical guidance and drawings for the daylight solution and advice on how to incorporate the stringent requirements for mall glazing. Velux Commercial and CDA created a performance specification for the roof glazing, which was tendered by Sir Robert McAlpine.

For more on this case study, visit commercial.velux.co.uk/case-study/metrocentre

  • Velux Glazing Panels are flexible when designing, prefabricated yet bespoke and ideal for refurbishments.
    Velux Glazing Panels are flexible when designing, prefabricated yet bespoke and ideal for refurbishments.
  • The Velux Glazing Panels and accessory parts were pre-fabricated for quicker installation on-site.
    The Velux Glazing Panels and accessory parts were pre-fabricated for quicker installation on-site.
  • Internal profiles for all rooflights were finished in a matt white polyester powder-coated finish.
    Internal profiles for all rooflights were finished in a matt white polyester powder-coated finish.
123

For more information and technical support, visit veluxcommercial.co.uk

 

Contact:

01592 778916

veluxcommercial@velux.co.uk


 

Latest

Danish photographer Hjortshøj continues his exploration of the co-dependencies of natural and urban landscapes in his 2018 photograph of Fondazione Prada in Milan

Rasmus Hjortshøj, Fondazione Prada, Milan, 2018

Visiting is coming back on the agenda, so the right doors, windows and the ironmongery to operate them are more critical than ever. There’s lots of choice on PiP’s specified pages

Doors and windows to serve every post-lockdown need

Do fewer applications mean towers are falling out of fashion? Plus inspector reins in PDR, ‘less urban’ plans for new garden village and Barbican residents question disjointed development. Meanwhile, Italy magics Harry Potter into the built environment

Fewer applications, but approvals rise. Plus PDR extreme checked

St Mary’s Calne and Woods Bagot both have something extra in their pockets with the new library in the school orchard

Interior ‘trees’ join those in the orchard alongside

A set of sleek Lifeline Speedlane Swing turnstiles guides workers and visitors into the Stiff + Trevillion office refurbishment above London Cannon Street Station

Lifeline Speedlane Swing turnstiles guide workers into the Stiff + Trevillion office reburbishment