Contour House, Baslow, Derbyshire

A subtle contemporary vernacular

· Credit: Peter Landers

Sanei Hopkins Architects for private client

Contract value: Undisclosed

GIA: 1,083 m2

 

With two simple moves – organising the house in linear fashion along a contour and using the same local stone for walls and roofs – Sanei Hopkins has lifted this Peak District house well above the ordinary. 

  • · Credit: Peter Landers
  • · Credit: Peter Landers
  • · Credit: Peter Landers
  • · Credit: Peter Landers

The plan, with circulation zones either side of a series of open plan spaces, frames the landscape perfectly. The brief was for a family home which was open, light and contemporary, using high quality traditional materials and taking maximum advantage of the views. Externally the use of local stone flowing seamlessly from the walls to roof creates a subtle contemporary vernacular that sits perfectly in its setting.


The judges were particularly impressed by the efforts made by the architect and the client to embed sustainable design principles in the project's core. This is a thesis on how contemporary architecture can work within a national park.


See the other winners of the RIBA Regional Awards 2016 – East Midlands