Llandegfedd Visitor Centre and Watersports Centre

A truly special visitor entrance sequence

· Credit: Peter Landers

Hall + Bednarczyk Architects for Dŵr Cymru Welsh Water

Contract value: £2m

GIA: 870m2

RSAW Building of the Year

A combination of a fantastic, inspiring site, an astute client, a well-considered brief and talented architect, supported by a strong design team, has led to the creation of a pair of outstanding buildings, on the edge of Llandegfedd Reservoir. Hall and Bednarczyk was commissioned to deliver the project using a procurement traditional method. The quality of the end result underlines the added value for the client in retaining the design team through construction.

  • · Credit: Peter Landers
  • · Credit: Peter Landers
  • · Credit: Peter Landers
  • · Credit: Peter Landers

First seen from the elevated approach, the floating curving roof of the Visitor Centre glides over the first floor café and reflects the gently rolling hills. As one descends, tantalizing horizontal glimpses of the water are revealed. Once inside, the visitor is presented with a stunning panoramic view over the water. It is a truly special visitor entrance sequence.

The second building, the Watersports Centre, is just as beautifully conceived, detailed and made, from the splayed gable treatment and the precision of the timber board-on-board cladding, through to the quality of the finishes. The first floor meeting room is beautifully designed, proportioned and detailed, and enjoyed by all who use it. 


See other winners of the RIBA Regional Awards 2016 – Wales