img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Community masterplan works with nature to revive New Orleans

Header Image

Words:
Annabelle Tan

Wetland Frontier envisages a restored wetland to empower the New Orleans community to benefit from nature rather than battling with it

Annabelle Tan
Wetland Frontier
Bartlett School of Architecture, UCL
Tutors: Johan Hybschmann; Matthew Springett


Annabelle Tan’s masterplan to revive a vulnerable, flood-prone area of New Orleans fosters new resilience for both the physical landscape and the communities that live there. 

Straddling a 6ft levee, the Wetland Frontier project aims to facilitate regeneration of the Lower Ninth Ward community and the adjacent Bayou Bienvenue Wetland Triangle by restoring a lost wetland. In doing so, Tan explores an alternative approach to the traditional narrative of the city’s struggle for survival against nature. Rather than continue as victims of natural disaster and climate change, communities will be empowered to harness the economic, recreational, education and ecological benefits of the new wetland, working with nature instead of against it. 

‘The ambition of the project is to lift both community and wetland simultaneously and bilaterally,’ she says. ‘The community and new stakeholders would restore the wetlands, and the growing ecosystem would give value back to the community in a self-perpetuating cycle that assured the long-term sustainable livelihood of both people and nature.’

The ambition of the project is to lift both community and wetland simultaneously and bilaterally

The project’s programme encompasses facilities to oversee the wetland restoration, a public park, and a housing development that fosters new life to rejuvenate the existing community. The architecture is designed with resilience to embrace the dynamic changes in nature and enable residents to ‘ride out’ the storm through the help of ‘floating’ service cores. It is arranged as a main megastructure supplemented with temporary structures built using river silt to suit the shifting needs of the restoration work. 

Initially this would include volunteer hostels, co-living units and single apartments. The megastructure forms the basis for the family housing that then, over time, extends north over the levee towards the wetlands and south towards the existing community.

This wetland-based regeneration would boost the neighbourhood’s perceived value.

‘Hopefully, this jump-starts a wider regeneration of the neighbourhood which has not received the proper attention from the government or corporations since Hurricane Katrina [in 2005],’ she says.


COMMENDATIONS FOR PRESIDENT’S MEDALS BRONZE

Imogen Dhesi
Riad Al Nisa
Bartlett School of Architecture, UCL
Tutor: Barry Wark
Samuel Kerin
The Coventry Ring Road Press
University of Nottingham
Tutors: Negin Ghorbani; Farida Makki; Anna Mill
Paula Pocol
Somers Town Community for Women
University of Greenwich
Tutors: Benni Allan; Kieran Hawkins
Serjeant Award for excellence in drawing in Part 1
Thomas Faulkner
Common Fields: An Architecture in Response to the Digital Interface,
Architectural Association
Tutors: Ryan Dillon; David Greene

See the other winners of President’s Medals and President’s Awards

Latest

Andrew Riddell, studying queerspace at the Bartlett, challenges the home as site ‘where heteronormativity is most firmly rooted’ in digital drawings to take 3rd winner, student

Student, 3rd Winner: Andrew Riddell

Dominic Murray-Vaughan intrigued with watercolour qualities in his ‘eerily empty’ images that blur painting, drawing and photography to achieve 3rd winner, practitioner

Practitioner, 3rd winner: Dominic Murray- Vaughan

Industry calls on government to mandate assessment and reporting of whole life carbon on building projects over 1000m2 through Building Regulations by 2027

Industry presses for whole life carbon limits in new buildings over 1000m2

Bathroom manufacturer says UK needs recognised standards for acoustic performance inside properties

Specify quiet bathroom products in lieu of regulation, says firm

This visitor building for a Scottish sawmill complex is testament to the architect's strong roots in craftsmanship, writes David Reat

This visitor building for a Scottish sawmill complex is testament to the architect's strong roots in craftsmanship