img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Playing safe: Jacksons' perimeter solutions specified at Kent park

Anti Trap Bow Top fencing, gates and an automatic access control system secure play area in Mote Park, Maidstone

In association with
Jacksons' Anti Trap Bow Top fencing features a welded tubular pale-through-rail design to provide a strong structure without visible joints and vandal-proof connectors.
Jacksons' Anti Trap Bow Top fencing features a welded tubular pale-through-rail design to provide a strong structure without visible joints and vandal-proof connectors.

Mote Park is a 450-acre green space in Maidstone, Kent with woodland, grasslands and streams surrounding a 30-acre lake. The park attracts over one million visitors a year and accommodates activities including water sports, family fun days, dog walking and wildlife spotting.

As part of its £4.3 million regeneration, the popular children’s play area was redesigned and rebuilt, with Jacksons Fencing brought in to secure the perimeter. Jacksons supplied 230 metres of Anti Trap Bow Top fencing and a number of matching gates. Safety was a top priority because of the nature of the site and the large volumes of families expected to visit the park.

Anti Trap Bow Top fencing is a RoSPA-approved play area fence, manufactured to fully conform to BS EN 1176. The fence is designed to specifically eliminate the risk of children getting their heads or limbs stuck between the pales or hoops on top of the panels. The new playground fencing was supplied in 1.2m-high panels, providing a strong perimeter to keep children safely enclosed within the play area while playing, while reducing the risk of children scaling the fence and being in immediate danger of hazards such as the nearby lake.   

Multiple matching single-leaf gates were specified and installed to allow for safe access in and out of the play park, reducing congestion. Having multiple gates not only reduces congestion at busy times, but also lowers risks and improves flow of movement during potential emergency situations.

  • The fencing features a wider gap between each hoop above the top rail to prevent children getting their heads, necks or limbs stuck between pales.
    The fencing features a wider gap between each hoop above the top rail to prevent children getting their heads, necks or limbs stuck between pales.
  • The Mote Park development was completed in 2019.
    The Mote Park development was completed in 2019.
12

All gates were supplied self-closing with magnetic latches, allowing them to shut automatically at timed intervals using a magnetic system. A controlled system of entry and exit reduces the risk of injury and the ability for children to leave the play park without parental guidance; the chance of dogs entering the play area is also diminished. One matching double-leaf gate was installed for service use, primarily to allow for the maintenance of the play area, but also for the essential access of emergency service vehicles.

The fence panels and matching gates were all supplied with a polyester powder-coated finish in green RAL 6005, which blends in with the natural surroundings of the park.

To accommodate sloping ground, the Anti Trap Bow Top panels were stepped to keep a continual height along the perimeter. Shorter one-metre bays were supplied to form the corner panels and accommodate the shape of the play area along with the sloping terrain that it was built on. 

For more information and technical support, visit: jacksons-security.co.uk

 

Contact:

0800 408 1341

security@jacksons-fencing.co.uk


 

Latest

Your enthusiastic response to this invitation to design the post-Covid, environmentally aware, world of 2025 produced an exhilarating range of ideas and a 32 entry-strong longlist

Imaginative proposals show architecture's power for change

Nick Tyrer describes how his self-build micro projects are the key to maintaining creativity and perspective while running massive stadia schemes. He recommends trying it

Self-build micro projects enhance professional life says Nick Tyrer

The spectacular spiral roof on BIG’s new museum had to be light enough to perch on its curved structural glass walls, while packing in an inordinate volume of conduits, cabling, drainage and ductwork

Audemars Piguet watch museum, Switzerland

As venues adjust their procedures to welcome visitors back safely, issues from long term funding fears to sustainability ambitions put a new approach in the spotlight

Is this the end of the blockbuster exhibition?

On 1 July 2020 RIBAJ and PiP were joined by a group of experts and award winning architects to discuss projects, materials and the recent government announcements around the construction industry.