img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

University of Cambridge chooses Xtralite rooflight

Bespoke X-Glaze walk-on design provides daylighting solution at Grimshaw's Civil Engineering Building

In association with
Xtralite at the University of Cambridge Civil Engineering Building. Glass walk-on rooflights fit flush to the exterior roof surface and are supplied in toughened, laminated glass enabling them to be walked on.
Xtralite at the University of Cambridge Civil Engineering Building. Glass walk-on rooflights fit flush to the exterior roof surface and are supplied in toughened, laminated glass enabling them to be walked on.

The University of Cambridge, founded in 1209 and the second oldest University in the English-speaking world, has unveiled its new Civil Engineering Building: an architectural masterpiece by Grimshaw architects featuring glazing solutions from UK-based manufacturer Xtralite.

Situated on the West Cambridge campus, the facility was officially opened in September 2019 and has since welcomed its first students. It is home to the new National Research Facility for Infrastructure Sensing and has 12 state-of-the-art laboratories for civil engineering disciplines including sensor development, structures, geomechanics and construction.

Assessing the natural daylight requirements of the site and delivering them to meet EN 17037 recommendations while ensuring optimum levels of health and safety were essential requirements of the project.

Xtralite supported the engineers in assessing natural daylight requirements while optimising building efficiency and health and safety. The resulting rooflight solution illustrates how glazing can be used as an architectural feature - rather than just a practical one - in 21st-century building design.

A bespoke, X-Glaze walk-on rooflight was designed within 10 equal bays and measures 12x1.5m. The triple glazing is 90.5mm thick to enable the rooflight to be walked on for access. The units each comprise an outer leaf of 39mm clear toughened, laminated and fritted glass with a black border, a 16mm argon-filled cavity, a mid-leaf of 6mm Guardian Sunguard (solar controlled) toughened glass, a further argon-filled cavity of 16mm and an inner leaf of 13.5mm clear acoustic, heat-strengthened laminate. 

All combine to provide a high-performing, efficient rooflight that delivers a 4.0kN/m2 uniform distributed load and 3.6kN concentrated load. Each triple-glazed unit weighs 280kg, giving a total rooflight weight of around 2800kg.

  • Made-to-order Xtralite glass walk-on rooflights are ideal for modern, flat roofed extensions.
    Made-to-order Xtralite glass walk-on rooflights are ideal for modern, flat roofed extensions.
123

For more on this case study visit, xtralite.co.uk/university-of-cambridge

For more information and technical support, visit xtralite.co.uk

 

Contact:

01670 354157

sales@xtralite.co.uk


 

Latest

The Light Roof ideas competition, run in conjunction with Keylite Roof Windows,  asked entrants to design a generous family home where the only daylight came from directly above

Light Roof ideas competition, run with Keylite Roof Windows, asked for house designs only daylit from above

Stephen Macbean's design, using ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward,  was overall winner of the RIBAJ/Keylite Roof Windows competition

Stephen Macbean's design uses ingenious rooflights to direct its occupants’ vision skyward

Soraya Somarathne’s subterranean residence, designed for the grounds of Lambeth Palace, incorporates building techniques found in the Indian villages of Rohtak

Soraya Somarathne’s subterranean residence is designed for the grounds of Lambeth Palace

Matthew Bate has updated the 1800s back-to-back house, addressing poor lighting and ventilation by means of a long, triangular roof lantern

Matthew Bate has updated the back-to-back house, improving lighting with a long, triangular roof lantern

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight and natural ventilation in this house extension that doubles the floor area

Martin Gruenanger's sunken courtyard provides daylight to this extension to an existing house