Inventive glazing opens up eaves and roof space

Two bespoke rooflights help create focal points, beautiful views and a streamlined kitchen-diner at a remodelled family home in rural Derbyshire

In association with
The kitchen extension at Park Leys, Derbyshire: innovative roof and window solutions that create a seamless transition between inside and out.
The kitchen extension at Park Leys, Derbyshire: innovative roof and window solutions that create a seamless transition between inside and out. Credit: Matthew Jones Photography

The owners of a property in Derbyshire were keen to make the most of their views and open up the layout to maximise family life. While its simple, minimal colour palette helped create a light contemporary feel, the existing kitchen was small, dark and didn’t mirror the rest of the house.

The clients consulted Simon Foote Architects who suggested opening up the rear of the property to create a visual and physical link to the outdoor space. This involved maximising the views to the east and west of the property, as well as using the sun path through the rear garden to guide how the space should be arranged.

The owners had a defined interiors style that was minimal and simple, with one piece of furniture used as a focal point in each room. This was mirrored at the dining end of the kitchen where a large bespoke Eaves rooflight from Glazing Vision became the centrepiece with its views out across the countryside.

The second window was installed above the main kitchen area. The Sliding Over Fixed rooflight combines a sliding pane of glass that retracts over a fixed one. It fills the working part of the kitchen with natural daylight and provides improved ventilation. The completed design reveals each individual view to the clients as they move through the space, creating a home in tune with its setting.

For more on this case study, visit glazingvision.co.uk/case-studies

  • The Glazing Vision Eaves Flushglaze rooflight comprises two glazed sections installed in vertical and horizontal planes, joined with a silicone seal.
    The Glazing Vision Eaves Flushglaze rooflight comprises two glazed sections installed in vertical and horizontal planes, joined with a silicone seal. Credit: Matthew Jones Photography
  • The Glazing Vision Sliding Over Fixed unit does not require additional space beyond the aperture - ideal if roof space is limited.
    The Glazing Vision Sliding Over Fixed unit does not require additional space beyond the aperture - ideal if roof space is limited. Credit: Matthew Jones Photography
  • The Eaves Flushglaze rooflight brings a contemporary aesthetic to the kitchen extension in balanced contrast to the original property.
    The Eaves Flushglaze rooflight brings a contemporary aesthetic to the kitchen extension in balanced contrast to the original property. Credit: Matthew Jones Photography
123

For more information and technical support, visit glazingvision.co.uk

 

Contact:

01379 658309

technicalsales@glazingvision.co.uk


 

Latest

Choosing the right materials was critical to Walters & Cohen at King’s School, Canterbury. Oak flooring holds the interiors together with a warmth that’s cool

How Walters & Cohen made King’s School inviting

From community hubs for homeworkers to the demise of the high-rise office, the first in a series on post-pandemic design asks what our future workspaces might look like

Post Covid-19, what will our workspaces look like?

Gardens for refuge, acoustics to delight and designing for disorder: three pertinent books to occupy your lockdown on the lounger

Technical books to satisfy and delight you during lockdown

Workplace, home and city design are all interconnected, says Winy Maas. There is an opportunity to rethink the built environments we want - and we must be active contributors

Winy Maas of MVRDV on redesigning it all

Lockdown has renewed interest in homeworking and raised questions over the value of offices in big urban centres. If it takes off, architects will need to reshape the built environment

Homeworking will fundamentally change how the built environment is used