img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Mix and match rooflights: Bringing an authentic feel to a new-build home

A combination of pitched and flat rooflights have been specified at The Long House, a contemporary residential project in Oxfordshire

In association with
Neo rooflights feature on the principal, western double-height element; Conservation Plateau rooflights on the eastern, two-storey wing. The design by Hayward Smart Architects is a home for life on an idyllic Oxfordshire plot.
Neo rooflights feature on the principal, western double-height element; Conservation Plateau rooflights on the eastern, two-storey wing. The design by Hayward Smart Architects is a home for life on an idyllic Oxfordshire plot.

When homeowners the Thompsons looked to develop an idyllic wooded plot on the outskirts of a rural village, the planning officer imposed 19 conditions and a requirement that the design should be of architectural merit.

With the surrounding woods, the Thompsons and their architect at Warwickshire-based Hayward Smart immediately identified fenestration as a make-or-break element of the build. The orientation of the house meant that rooflights were going to be necessary to maximise light. 

In order to meet planning stipulations that required a contemporary take on traditional designs while maximising light and thermal performance, a combination of the Conservation Plateau and the Neo rooflights from the Rooflight Company were chosen. 

With whole window U-values of 1.4Wm2K, a sleek, frameless finish on the inside and an authentic design on the outside, the specification delivered on thermal performance and aesthetics.

Manufactured in-house at the Rooflight Company's Oxfordshire premises, the rooflights come in a wide range of standard sizes and made-to-measure options. Custom sizes can be created to specific requirements by the company's specialist design team.

Find more on this case study at hsaarchitects.co.uk/long-house

  • The Rooflight Company’s Conservation Plateau with its authentic skirt design.
    The Rooflight Company’s Conservation Plateau with its authentic skirt design.
  • The Rooflight Company's Neo rooflights. They are top hinged rather than centre-pivoted for an authentic appearance and to maximise the space below.
    The Rooflight Company's Neo rooflights. They are top hinged rather than centre-pivoted for an authentic appearance and to maximise the space below.
  • The Rooflight Company's Conservation Plateau rooflight. The linings on the inside go right up to the glass for a clean internal finish.
    The Rooflight Company's Conservation Plateau rooflight. The linings on the inside go right up to the glass for a clean internal finish.
123

For more information and technical support, visit therooflightcompany.co.uk

 

Contact:

01993 833155

enquiries@therooflightcompany.co.uk


 

Latest

Spray-foaming our streets, the real cost of a tonne of carbon, overcoming the architect’s ego – what will it take to help us achieve Net Zero carbon by 2030?

Can we meet Net Zero by 2030? Join the discussion

Elle Thompson reports on the office cultures of three Part 2 architectural assistants and presses the case for the all-round benefits of open, engaged workplaces

What practices can learn from their architectural assistants

Want to revitalise a heritage-rich site in Shrewsbury, design a reading space versatile enough to pitch anywhere in the world or lead a Passivhaus-standard leisure centre project? These are the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Revitalise a riverside town centre site in Shropshire

Tuesday 31 January 2023, 9 am – 11.15 am

PiP Housing & Residential Webinar 2023

Local commitment and creative engineering produced a sustainable community and tourist amenity in the MacEwen Award winner – Scott Whitby Studio’s Jubilee Pool in Penzance

Sustainability, heritage, grassroots action and social benefit in one scheme