img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

This is how to futureproof a home for one floor living

Side return and rear extensions, an internal remodel and the inspired use of glazing transform a traditional Victorian property in south London into a forever home

In association with
The new extensions are built in a dark charcoal brick, creating a new/old contrast with the London stock.
The new extensions are built in a dark charcoal brick, creating a new/old contrast with the London stock. Credit: Ben Blossom

Homeowner John Gahan wanted to extend the ground floor of his semi-detached home in Herne Hill, south London to give him the option of living on one floor in the future if he needed to.

A significant part of the brief he handed to architect John Proctor of Proctor & Shaw was to add light and create a comfortable, welcoming space. The north-facing kitchen at the back of the house was so dark that the lights needed to be turned on in the daytime even during the summer.

Proctor extended into the side return to create an open-plan kitchen and dining room with a glazed roof and bi-fold doors with vertical glazing above, adding dramatic height and light.

An intimate timber-lined snug with a box window frames views into the garden and a glass wraparound connects the original house to the new extension.

Bi-fold doors open out on to a corner patio that catches the sun for most of the day during the summer. They are fitted flush to the floor, creating a flat transition from inside to out. Combined with the use of the same floor tile on the patio and in the kitchen, this creates a seamless merging of the indoor and outdoor spaces.

  • The highly glazed kitchen extension has dramatic light and height.
    The highly glazed kitchen extension has dramatic light and height. Credit: Ben Blossom
  • The rear extension contains a timber-lined snug with a picture window looking out over the garden.
    The rear extension contains a timber-lined snug with a picture window looking out over the garden. Credit: Ben Blossom
  • Extensive glasswork defines the functional elements.
    Extensive glasswork defines the functional elements. Credit: Ben Blossom
123

'The wraparound glazing was an inspired idea,' says Gahan. 'It brings in light and enables me to look straight up and see the stars at night. The large box window in the snug has made the nature in my garden suddenly accessible to me. I enjoy sitting on the window seat watching the birds. I wouldn’t have known before that I had goldfinches in the garden. I wouldn’t have seen them.'

Proctor recommended Schüco for the glazed units and ASS 70 folding doors. 'It’s a tall space and the Schüco system was the only one that offered the height we needed,' he says. 'We wanted very tall thin doors without complicated glazing with fanlights above. With any other system we would have had to modify the design to get the full glazed height.'

Specialist contractor L2i designed, manufactured and installed the glazed units using Schüco products and profiles.

Gahan has achieved his goal to futureproof his property while creating a home that he never wants to leave. The project (Snug House) was longlisted for the Don't Move, Improve! 2020 award.

For more information and technical support, visit schueco.com/uk/life-without-limits

 

Contact:

01908 282111

mkinfobox@schueco.com


 

Latest

Which projects this year have stood out to you as doing more than simply catering for their clients? It’s time to celebrate architecture made for the common good

Send in your schemes which work for the common good

Patrick Verkooijen, CEO of the Global Center on Adaptation in Rotterdam, explains what the UN organisation does to promote and assist in the race to arrest global warming

Patrick Verkooijen, CEO of the Global Center on Adaptation in Rotterdam, explains what the UN organisation does to promote and assist the race to arrest global warming

Feasibility study success opens way for glass bricks in station facades to harvest solar energy at scale

Stations’ glass brick walls could harvest solar energy at scale

This year's SterlingOSB Zero competition challenged architects to design a family home that adheres to the RIBA's 2030 Climate Challenge principles

Competition asked for family home designs adhering to the RIBA's 2030 Climate Challenge principles

A  multigenerational home responding to the unique climactic conditions and constraints of Lima, Peru, was overall winner of this year's Norbord SterlingOSB Zero/RIBAJ competition

A multigenerational home in Lima was overall winner in this year’s Norbord SterlingOSB Zero/RIBAJ competition