img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Glazing maximises views and minimises visibility

Schüco lift-and-slide doors provide a wraparound cloak of invisibility at a bespoke home in the Surrey Hills

In association with
Expansive reflective glazing by Schüco fills the Surrey home with light while lessening the impact of the building in the landscape it occupies.
Expansive reflective glazing by Schüco fills the Surrey home with light while lessening the impact of the building in the landscape it occupies. Credit: Lize Eve / Fotohaus

Schüco lift-and-slide doors have been specified for a bespoke new-build home in the Surrey Hills, an Area of Outstanding Natural Beauty.

Owner Jon Wood, director of specialist cladding company JPW Osprey, and his wife Louise worked with the local planning adviser for two years to design a home to complement the surroundings.

The couple commissioned Stephen Marshall Architects, who worked with local stone, cedar wood cladding and as much glass as possible to reflect the views of the sky and landscape. Schüco products were used throughout to make the house almost invisible from a distance.

'Using glazing to merge a building with its surroundings is an effective technique we use often and it has worked really well here,' says Marshall. 'The planners encouraged us to build something modern. They were keen to show what a modern house on an exposed site in an Area of Outstanding Natural Beauty could look like.

'We’ve demonstrated that a countryside setting can inspire something more progressive than a gingerbread cottage.'

  • Large Schüco glazed doors ensure views through the house.
    Large Schüco glazed doors ensure views through the house. Credit: Lize Eve / Fotohaus
  • A wraparound balcony makes the most of the views.
    A wraparound balcony makes the most of the views. Credit: Lize Eve / Fotohaus
  • Schüco lift-and-slide doors open up living spaces to the outdoors.
    Schüco lift-and-slide doors open up living spaces to the outdoors. Credit: Lize Eve / Fotohaus
  • Large areas of glazing flood the entrance hall with natural light.
    Large areas of glazing flood the entrance hall with natural light. Credit: Lize Eve / Fotohaus
1234

The location was chosen for its stunning views, but the property was cleverly designed to shield those views on approach.

'Although the main idea behind the design is the view,' says Marshall, 'I was keen that people enter the house without having seen it at all. Then, as they walk through the ground floor, the breathtaking views are suddenly revealed. It works very effectively because the view really is spectacular.'

The large Schüco lift-and-slide doors ensure there are views from every room, including through the house to the outside in every direction. Although the glazed doors are very large they are easy to operate for the whole family.

The house’s location on top of a hill is exposed to the elements and the windows and doors had to be able to withstand howling winds and, at times, horizontal rain.

'We needed a robust product that wouldn’t let the wind whistle through,' says Wood, 'so we chose Schüco. I always recommend it to my clients so took my own advice. The house is always warm and weathertight.'

For more information and technical support, visit: schueco.co.uk

 

Contact:

01908 282111

mkinfobox@schueco.com


 

Latest

UK start-up’s OSTO, made from waste including plastics destined for incineration, replaces lightweight, high carbon aggregates

Durham-based Low Carbon Materials’ OSTO gets shot at eco prize

Reducing carbon emissions and tackling climate change are central to Sarah Wigglesworth Architects, and the practice’s most valued collaborators are part of that drive

Who helps with projects to mitigate climate change

We followed the triumphs and challenges of deep retrofit – the process of making a building sustainable in conversion and use – at the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s new base, through the RIBA Plan of Work. Read on for Stages 0 to 5 and an assessment of the finished building

How has the Cambridge Institute for Sustainability Leadership’s office refurbishment turned out?

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved by the London Legacy Development Corporation

Student housing by Henley Halebrown and a masterplan for Pudding Mill Lane have both been approved

Want to rejuvenate a Bournemouth shopping district, design a perky perch for Royal London Docks or masterplan a university estate strategy? These are the latest architecture contracts and competitions from across the industry

Latest: Shopfront revival project, Dorset