José Esteves De Matos, director of De Matos Ryan Architects, gives us three of his specification favourites


We often find that the best lighting is where one is not immediately aware of its source.  At Christophers Bar & Restaurant in London’s Covent Garden, the ornate and exceptional character of the existing building was celebrated by indirect Orlight LED ribbon lighting.  In restoring the cornice, we picked out its relief with modern silver gilding and then added a warm glow commensurate with the original gilding that was concealed within its profile. The tape allows for a discrete but theatrical enhancement.


In appropriating a shed typology for a new spa at Orchard Spa at Coln Lakes in the Cotswolds, our intention was to avoid over-‘domestic’ scaled finishes. The generous width and natural quality of the Dinesen Douglas Fir floor boards correlated well with the Basalt tiles to create a seamless transition of banded tramlines between wet and dry areas, which was more appropriate to the industrial sized portal frame.


As part of the refurbishment of Sadler’s Wells Theatre in north London, we are using durable Rimex stainless steel dimpled (6WL) profiled sheet metal panels to re-line the foyer bars and counters to enhance the visitor experience. The raw, tactile and reflective quality of this material in combination with a new lighting strategy is being used to provide increased drama and contrast in the key public spaces.