img(height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2939831959404383&ev=PageView&noscript=1")

Natural materials head John Walker’s ideal procurement list

Words:
John Bold

John Walker, director at Walker Simpson Architects, chooses three of his specification favourites

Upcycled Quarry Tiles
Staffordshire Blue quarry tiles have a varied finish and texture, from flat matt to almost vitreous. These have been salvaged from a building basement, dated around 1890, and used as a design feature across the floor of a residential project. With skylighting overhead, the tiles are highly light sensitive with grey, blue and silver tones reflecting across the surface as occupants move through the space. The quarries are laid on an underfloor heating system powered via a small photovoltaic array. As an upcycled product, the new embedded carbon comes mainly from the jointing grout and transportation of the tiles from a 50 mile distance. 

 

Sandstone
Walker Simpson specified stone as a principal facing material in a project for Holy Cross College in Bury. Stanton Moor sandstone was sourced via Marshalls with careful consideration of the provenance and proven weathering, described in McKay’s Building Construction Series, Volume Two (1961) as ‘Honey to very light drab: very hard and durable; uniform texture, close-grained: good working Millstone Grit of Carboniferous age’ from Stoke Hall Quarry, Grindleford. The design creates a new entrance to the college, with a canted pilaster form derived from the mansard roofs of the adjacent college buildings. 

Treated timber
Shifting from clay and stone, we recently completed a building for Girlguiding using timber slats fixed to a Ruukki Insulation panel. The concept evolved from research into the notion of a woven fabric, to produce a heavily textured appearance. Layering produces a subtle interplay of light and shade with different planes accented using primary colour stains. Visual continuity across the fabric is maintained by a single slat size. The building’s forest setting gives views of the contrasting precision engineering and irregular organic forms of the trees. The project was Building of the Year 2019 at the Manchester Society of Architects Awards.

Latest

Conservation and innovative design underpins Hugo Hardy Architect’s MacEwen-shortlisted restoration and transformation of Rectory Lane Cemetery in Berkhamsted

Conservation and innovative design at restored cemetery

Glancy Nicholls regenerates a former Thornton's sweet factory as a civic amenity in Belper's Unesco heritage site to reach MacEwen Award shortlist

Former Thornton's factory regenerated as civic amenity

John Gilbert Architects worked with Stewart & Shields to tackle fuel poverty and make the benefits of Passivhaus design affordable in its MacEwen shortlisted scheme

The benefits of Passivhaus design made affordable

Barefoot & Gilles creates a friendly ambience and domestic scale at The Nook for East Anglian Children’s Hospices, with a ‘jumble of barns aesthetic’

Friendly ambience and domestic scale make children's hospice welcoming

Child Graddon Lewis gives birdwatchers 360º panoramic views with a retrofitted and extended hide at Saltholme Pools to reach MacEwen shortlist

Central drum extends views at retrofitted bird hide