Garden House, Hackney

A rich and layered experience in a very small space

· Credit: Killian O'Sullivan

Hayhurst and Co for private client

Contract value: £307,000

GIA: 102m2

 

The Garden House replaces a single storey workshop. The brief was to form a home and studio, maximising space and natural light within the tight 85m2 site behind Victorian housing in a conservation area.

The house is entered through a winter garden flooded with light from a mirror-polished stainless steel clad rooflight. This leads on to a connected set of living spaces lit by an ethereal light through strategically placed and sculptured rooflights. The clients’ art collection is displayed on steel shelves folded into a steel staircase. The upper room, lined with oak panelling, is a workshop for sewing and embroidery and a fitting room for visiting clients.

  • · Credit: Killian O'Sullivan
  • · Credit: Killian O'Sullivan
  • · Credit: Killian O'Sullivan
  • · Credit: Killian O'Sullivan

The roof is a bespoke hanging garden, formed by refined, lapped and elegant stainless stepped steel trays hung over a GRP membrane. The jury was captivated with the exquisite detailing that went into this house. The architect has skilfully created a rich and layered experience in a very small space.  

See more London House and Housing entries here 

Back to RIBA Regional London Awards