Club class clubhouse

Like a Center Parcs for the upwardly mobile, niche developer yoo commissioned architect De Matos Ryan to design the social hub of its 260ha holiday home development on the edge of the Cotswolds, with its Orchard Spa. The building has a 20m pool, play pool, gym, sauna, steam and treatment rooms, and clubrooms for holidaying residents – yoo was keen that they be able to treat is as their own. Using the footprint from an old portal frame shed that used to sit on the site, the firm souped up the industrial typology. The portal frame form remains, but its’ ground level is now fully glazed and its upper level clad in rich Siberian larch. One corner of the glazing retracts fully to the landscape, and basalt tiles run through from inside to the pool’s edge to ground the building in the landscape. Flamed basalt continues in the wet areas, with walls clad in Douglas fir. Above the pool, a stretched fabric ceiling cleanly hides all services, ensuring, as the architect says, ‘the building gets out of the way of the users’.

Latest

Super postcode app uses a unique word combination to identify every 3m by 3m square

Trouble finding your delivery address? Try the app

Inventive and appropriate design for social benefit, enlightened education and environmental action shine through in the eleven MacEwen entries that have reached the 2020 shortlist

Eleven schemes make it through to the next round of the MacEwen Award

Entering this year's RIBA Awards? Be aware that sustainability will be high on the judges' list of criteria

Judges will be putting emphasising sustainability

Considerations of the Parliament's effect on Richmond House and Portcullis House, and plans for Manchester's Piccadilly Gardens

Sometimes the obvious can turn out to be perverse

Light-filled building challenges paradigm of unhealthy hospitals

Light-filled building challenges paradigm of unhealthy hospitals